Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Något att lyssna på

 

Som storkonsument av poddradio stöter jag då och då på något som på ett eller annat sätt relaterar till stadsbyggnad. Nedan följer en sammanställning av avsnitt som jag funnit väl värda en lyssning. Ett utmärkt sätt för den stressade att finna tid till att konsumera media medan hen joggar, promenerar eller diskar!

Econtalk
Denna podcast drivs av en (väldigt) amerikansk professor i nationalekonomi vid namn Russ Roberts, som i varje avsnitt intervjuar en gäst. (Som kuriosa kan nämnas att Roberts även ligger bakom ett par tämligen lustiga rapvideor i vilka de gamla ekonomi-ikonerna Keynes och Hayek battlar varandra, vilka du finner här och här.) Podcasten är överlag, tack vare de mycket intressanta gästerna, väl värd att lyssna på (om man står ut med intervjuarens lite väl naiva tro på marknaden som lösning på världens alla problem). Men eftersom detta är en stadsblogg så ska jag bara rekommendera avsnitt som relaterar till stadsbyggnad:
 
Politiknörden
Expressens ledarredaktion intervjuar olika personer.
 
Snåret
Denna podcast produceras av Svensk Byggtjänst. Den handlar enbart om städer (fokus på "byggprocessen", därav namnet), och har haft många intressanta gäster. Jag rekommenderar hela konkarongen, i synnerhet det avsnitt där Yimbys Anders Gardebring medverkar.
 
The urbanist
Brittisk podcast som även den handlar enbart om städer. Jag plöjde en mängd avsnitt men tröttnade då jag tyckte att denna podcast generellt inte var tillräckligt intressant. Några avsnitt fann jag dock värda att rekommendera:
 
Sedan finns podcasten Staden som produceras av Sveriges Arkitekter och tidskriften Arkitektur. Jag har endast lyssnat på ett fåtal avsnitt och tycker att det ofta blir lite långrandigt, men den kan säkert tilltala många som har ett större intresse för akitektur än jag. Och om du tröttnar på att Russ Roberts (programledaren i Econtalk som nämndes ovan) är för marknadsliberal kan du alltid balansera med lite Pennypodden - där går gängorna garanterat åt andra hållet, och det är ett lite väl stort fokus på aktivister på vänsterkanten för min smak, men de har även haft många riktigt intressanta gäster. T.ex. Johannes Hulter (fd samordnare för Yimby Göteborg) och Patrik Höstmad nuvarande samorndare för Yimby Göteborg (för den som är otålig börjar intervjun med honom efter drygt 20 min).
Gå med i YIMBY Uppsala
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
Denna artikel är publicerad både här och på Yimby Malmö, Yimby Stockholm och Yimby Göteborg.
Kommentarerna nedan är från alla dessa siter.
 0
Martin Ekdahl (20 Juli 2015 08:35):
Tack för radiotipsen Alvar. Econtalk lyssnar jag på lite då och då. Älskar rap-battlevideorna. De är bland det bästa jag har sett på nätet under hela min surfande historia.
 0
P (25 Juli 2015 19:32):
Lyssnar också mycket på den eminenta podcasten EconTalk. Men tycker att det kan vara i lyssnarens intresse att nämna att finansieringen kommer från en libertariansk intressegrupp och att det som ovan beskrivs som Russ Roberts "naiva tro" på marknaden snarare är den ideologiska övertygelse som podcasten drivs utifrån.

Inte för att det egentligen påverkar kvaliteten så länge man har det i åtanke. Men ordet naiv gör inte riktigt rättvisa för Roberts skärpa och renommé.
 0
Martin Ekdahl (27 Juli 2015 17:16):
Att finaniseringen kommer från en libertariansk intressegrupp har jag ingenting emot. Tvärtom! ;)
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Innovative design, fine grinding
9 April 11:13 av Tom Eem
Uthyrningsdel
19 Mars 12:57 av Tom Keller
Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.