Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Mötesplatser ska mixa nollåttorna

Profilbild
Johannes Lilleberg
433 Inlägg
Ort: Stockholm (Hägersten), Gick med: Januari 2008
Vad tycker ni om den här artikeln:

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/artikel_30029..

Att planera städer så att människor möts är något vi på YIMBY kämpat länge för. Det som man betonar som viktigt i den här artikeln har vi tidigare tagit upp i paneldebatter. Jag tror mycket på att bygga tätare stadsdelar där människor promenerar och möts till fots eller träffas i mötesplatser (möte i bil ger inget) Låt oss bygga fler platser i Stockholm som får människor att mötas!

Vad tycker du?
Senast ändrad 4 juni 2009 21:24
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Håller med!
De mest segregerande områdena kan väl sammanfattas (enligt artikeln) som rikemansområden (villaområden och innerstad) och vissa betongförorter. Vad gäller villaområdena som nämns har jag inte så stort hopp. De ligger för långt ut. Innerstadsdsområdena är väl mer blandade då dessa fungerar som magneter även för dem som bor i förorten. Östermalm kan jag nog ändå betrakta som ett ställe, där jag misstänker inte är lika blandat som exempelvis Södermalm (kan bero på att de närliggande förorterna till Östermalm inte är lika blandade som de till Södermalm).

Vad gäller Södra Järva så finns det en otrolig potential. Området ligger ju precis mitt i stråket mellan Vällingby och Kista. Ändå så är Rinkeby helt separerat från Kista och Bromsten och Tensta. Här krävs sammanbindning helt enkelt. Det måste till något så att de som åker vägen mellan Vällingby och Kista har ärenden i Södra Järva.

Väldigt kul att läsa något sådant. Det ger en ett visst hopp för den här staden .
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Intressant artikel! Boendesegregationen är ett stort problem, men min misstanke är att listan skulle se lite annorlunda ut om man mätte besökarsegregationen. Villaområden kan man anta att det nästan enbart är de boende som besöker, i betongförorten är det kanske lite bättre medan jag (i likhet med niklas) antar att blandstadsområden i centrum har en den största blandningen av besökare (även om områdena samtidigt kan vara segregerade vad gäller boende).

Det vore intressant med undersökningar på det. Segregation ska nog inte bara analyseras utifrån boende, utan även utifrån besökare.
__________________
A house is not only a machine for living in
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008


Bra länk. Trots att Stockholm är en relativt liten storstad: Hur många har egentligen varit runt i de flesta förorter? Inte jag iallafall. Så fort man kommer utanför sin "sektor" är man helt vilse, såvida man inte befinner sig längs något av de stora vägarna eller kollektivtrafikstråken (t-bana). Sett ur ett förortsperspektiv är Stockholm en mycket stor stad. 1,75 miljoner bor i förorter (dvs Storstockholms befolkning utanför innerstaden).

Har jag varit överallt i Stockholms innerstad? Ja, i stort sett! Hade jag besökt de flesta delar av Stockholms innerstad om den varit 3-6 gånger så stor som idag (dvs om vi från 30-talet och framåt byggt kontinuerlig innerstad istället för modernistförorter och överdrivna villamattor)? Ja, troligtvis skulle jag åtminstone varit längs stråk i alla stadsdelar.
__________________
När får vi se Lindhagen II?

Mötesplatser ska mixa nollåttorna

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.