Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Allmänt

SvD: "Formsvacka för ikonarkitektur"

Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
SvD 30 mars: "Formsvacka för ikonarkitektur"

Enligt artikeln har världens städer blivit mindre intresserade av stora spektakulära byggnader. I stället har hållbar utveckling blivit trendigt.

Frågan är om detta på något sätt berör Stockholm, där det enda spännande som byggts sedan 70-talet är Kaknästornet och Globen.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.
Profilbild
Gustav Svärd
721 Inlägg
Ort: Stockholm (Bandhagen), Gick med: Oktober 2007
Tror nog det mer handlar om att SvD vill att vi inte ska bygga något som sticker ut och därför aktivt letat fram tecken som tyder på att ikonbyggnader ät "ute" och att bygga husipark/radhusområden ute i skogen är "inne".
__________________
Medlem sedan starten 2007.
Talesperson för nätverket YIMBY Stockholm

Senast ändrad 30 mars 2009 21:37
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
"I Sverige finns det vissa som sörjer att objektarkitekturen och de stora elefanterna aldrig på allvar kom hit. Men det är för sent att hoppa på det tåget nu, menar Malin Zimm."

Fniss.... "vissa som sörjer" försöker hon syfta på Yimby?

"–Västvärldsarkitekturen rör sig bort från objektarkitekturen, men man är inte riktigt färdig med det här i exempelvis Peking, säger hon och tillägger att arkitekter som vill fortsätta på det spektakulära spåret nu söker sig till exempelvis Kina och Mellanöstern."

Har hon inte koll på vad som händer i London, Paris och Madrid för att ta några exemepel. Jaa.. För att inte tala om våra baltiska grannländer.

Problemet är att man verkar se "objekt arkitekturen" som någon motsats till den hållbara staden, fast det oftast är att dessa två går hand i hand. Man nämner ordet "koldioxidneutral". Jag tror vi lättare uppnår det målet om vi ser till att bygga riktigt högt istället. Kanske SVD försöka odla någon myt i detta fall?

Köpenhamn nämns som en miljövänlig stad som övergett ikonarkitekturen. Räknar de inte Örestad till Köpenhamn? Sedan nämner de Paris. Fast de glömmer att man där lättar på restriktionerna att bygga högt inom periferiquen (inom ringleden, dvs innerstaden/kommunen).

Nej denna artikel var ännu ett lågvattenmärke från SVD. Ingenting nytt presenterar den.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Kalle .
47 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Januari 2009
Det här är ingen slutsats SvD själva har dragit utan en fråga som diskuterats flitigt i branschen den senaste tiden. Och inte utan fog då många stora "ikonprojekt" lagts på is och stora delar av de (spekulations)ekonomier som möjliggjort den sortens överflödsarkitektur håller på att falla samman.
Så jag tror att man med rätta kan tala om ett trendbrott och en kursändring, särskilt som mycket av den arkitektur som var avantgardistisk under 70- och 80-talen och som blev byggbar och byggd under 90- och det tidiga 00-talet börjar kännas lite gubbigt ängslig och corporate idag.
Profilbild
Gustav Svärd
721 Inlägg
Ort: Stockholm (Bandhagen), Gick med: Oktober 2007
Att det är en trend håller jag ändå inte riktigt med om. Visst så planeras/byggs det inte lika febrilt med ikonprojekt nu som för två år sedan, men det är ju inget konstigt alls med tanke på det ekonomiska läget. Att det skulle vara en trend med djupare orsak än så har jag svårt att se. Men att det passar in i SvD:s linje att man inte ska bygga något som syns/står ut i Stockholm att tolka in en sådan trend...

Det hela påminner mig om när vissa högljutt spred tesen att skyskrapans tid var förbi efter 9/11.
__________________
Medlem sedan starten 2007.
Talesperson för nätverket YIMBY Stockholm
Kalle .
47 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Januari 2009
Och du tror inte att ikonerans blomstringstid har haft med det ekonomiska läget att göra?
Tillsammans med tekniken är ekonomin en av arkitekturutvecklingens starkast styrande krafter
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Ekonomin går upp och ekonomin går ner. Den kommer att gå upp igen. Allt går i cykler. Nu får vi några år med lite lugnare projekt, och några år senare blir det vildare projekt igen. Det byggdes och har byggts spektakulärt både före och efter den stora börskraschen 1929 och det kommer att byggas spektakulärt även efter vår tids krasch, som inte är lika illa som den 1929 (iaf inte för oss utanför USA).
Faktum är ju att vi får ett ordentligt högt hus ute i Kista som börjar byggas redan i år.
Ikonarkitekturens och skyskrapans död har proklamerats flera gånger förr.

Dock ser jag inga problem med de andra slutsatserna i artikeln, tvärtom. Stadsplanering, infrastruktur och hållbart byggnade är ju kärnfrågor för YIMBY, men jag ser inget motsatsförhållande mellan det och intressant ikonarkitektur.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 31 mars 2009 09:59
Kalle .
47 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Januari 2009
Självklart är det så.
Och även om många av de senaste årens storslagna projekt har haft karaktären av okritiska luftslott beställda av tvivelaktiga krafter på tveksamma grunder så har ju de senaste 10 åren varit en på många sätt fantastisk tid för arkitekturen där gränserna för vad som är möjligt har pressats framåt på flera plan, särskilt byggnadstekniskt.
Det är en kunskap som kommer kunna användas (på bra och mindre bra sätt) även i framtiden.
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Hursomhelst är det allra viktigaste att vi bygger stad och inte förort. Om det är något som ska kunna sätta stopp för mer vairerad och ikonisk bebyggelse bör det främst vara ekonomin, inte Nimbys eller bakåtsträvande politiker.
__________________
När får vi se Lindhagen II?

 > Allmänt
SvD: "Formsvacka för ikonarkitektur"

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Uthyrningsdel
21 April 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.