Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Allmänt

Externhandeln

Anders LP
426 Inlägg
, Gick med: Mars 2008
Hittade en intressant artikel rörande externhandeln och dess för/nack delar.

- Jag tror det är en myt att matpriserna sjunker med extern handel, säger Stellan Svedström jurist på Boverket, som har granskat ett antal externetableringar och fortsätter:

- Sannolikt blir det en initial prissänkning, men efter hand tenderar priserna att närma sig ursprungliga nivåer. Om de nya storbutikerna dessutom slår ut den lokala handeln blir det fritt fram att sedan sätta priserna. Stormarknader tycks inte vara lösningen på de höga matpriserna, utan det handlar snarare om att hitta lågprisalternativ.


Läs hela här:
http://www.arkitekt.se/s4904
Senast ändrad 5 december 2008 17:17
Profilbild
Gustav Svärd
721 Inlägg
Ort: Stockholm (Bandhagen), Gick med: Oktober 2007
Förvånar mig inte alls. Dessutom har externhandeln en dold kostnad: bensinen! det kostar att åka dit. lokala butiker och inne i stan tar man sig lätt till till fots eller med kollektivtrafik, färdsätt som inte kostar (jag räknar här kallt med att de flesta har periodkort på SL ändå). Taktiken att slå ut de mindre butikerna och sedan när ladan har monopol höja priset är rätt välkänd strategi.

I min familj brukade vi åka och storhandla nån gång i veckan i Bromma (ladorna vid flyplatsen), men numera är det bara lokala konsum och ica som gäller. Blir att svänga förbi nästan varje dag på vägen hem från Tbanan. Mindre förpackningar, som faktiskt hinner ta slut innan maten blir dålig, köper vi också.
__________________
Medlem sedan starten 2007.
Talesperson för nätverket YIMBY Stockholm
Profilbild
Mats Åhrman
290 Inlägg
Ort: Solna, Gick med: Mars 2008
jag har inte haft SL kort på flera år och har varken körkort eller bil så skulle bli rejält jobbigt om mina lokala butiker försvann
__________________
http://www.gosatta.org
Anders LP
426 Inlägg
, Gick med: Mars 2008
Mats Åhrman skrev:

jag har inte haft SL kort på flera år och har varken körkort eller bil så skulle bli rejält jobbigt om mina lokala butiker försvann
Enligt Boverket var omsättningen i externt belägna köpcentra i mitten på 1970-talet omkring 1 procent av detaljhandelns totalomsättning. 1992 var omsättning 8 procent, 1996-97 var det uppe i 13 procent. Idag beräknas omsättningsandelen vara 30 procent: "Eftersom konsumtionsökningen inte varit lika stor betyder detta att kunderna till viss del flyttar sina inköp från butiker i bebodda miljöer till obebodda", skriver Boverket.

Gustav, kostnaden varierar. I de flesta villaområden i Stockholm är tillgång till en lokalhandel relativt dålig. Den är väl möjligtvis något bättre i nordost(enligt min erfarenhet). Det medför att många tar bilen till olika aktiviteter och då de lika väl kan handla i en shoppinglada på hemvägen när de ändå kör istället för att försöka hitta parkeringsplats i city för att handla där.

Själv brukar jag gå/cykla till externhandel, trots att det finns ett närmre lokalt utbud.
Profilbild
Gustav Svärd
721 Inlägg
Ort: Stockholm (Bandhagen), Gick med: Oktober 2007
Självklart kan det inte finnas bra lokalhandel i villaområden. Det är ju en del av konceptet nästan: villor ger en låg täthet och är bilbaserade i sin planering. De flesta bor dock inte i villaförorter, utan i flerbostadshus-förorter.
__________________
Medlem sedan starten 2007.
Talesperson för nätverket YIMBY Stockholm
Profilbild
Theodor Adolfsson
277 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Januari 2008
Jag kan lockas av ICA Maxi och liknande stora affärer just för att de har ett så intressant och stort utbud. Man kan ofta hitta lite nya saker att prova på. I de små närbutikerna som ICA Nära och liknande går matinköpen mer på slentrian och bjuder sällan på några överraskningar. Dock finns det ju lite större affärer även i stan. Till exempel har jag två ICA Supermarket några hundra meter ifrån mig som båda har ett stort utbud av sådant som man inte köper varje dag, samt färsk fisk och andra saker bakom disk. Sen ska man inte glömma att sådant som fisk, ost, kött och liknande ofta finns i specialbutiker inne i stan.
Anders LP
426 Inlägg
, Gick med: Mars 2008
Gustav Svärd skrev:

Självklart kan det inte finnas bra lokalhandel i villaområden. Det är ju en del av konceptet nästan: villor ger en låg täthet och är bilbaserade i sin planering. De flesta bor dock inte i villaförorter, utan i flerbostadshus-förorter.

Servicen har avtagit avsevärt i glesa områden under de senaste 50-60 åren. Nu måste vio bygga tätare än vad vi gjort förrut för att skapa kvalité. Men min uppfattning är att glesa områden i nordost har idag bättre service än de på söder, rent generellt. Men framförallt i skärgården där motorvägarna och tunnelbanan lyser med sin frånvaro finns det mer närservice.
Profilbild
Tore Kullgren
973 Inlägg
Ort: Lidingö, Gick med: Mars 2008
Nu får vi ta att skilja på två olika konkurrensskalor.

Å ena sidan har nya butikskedjor (Willys, Lidl etc) som tar upp kampen mot de etablerade (ICA, Coop, Vi). Där har konsumenterna en hel del att vinna på ökad konkurrens.

Å andra sidan blir det fler bilbaserade stormarknader på bekostnad av närbutikerna. Det är olyckligt.
__________________
We shape our buildings, and afterwards our buildings shape us. / Winston Churchill
Jag hade förut signaturen H G.

 > Allmänt
Externhandeln

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.