Rapporten om Trafikverkets samhällsekonomiska analys är ofärdig. Massor av aspekter markeras som "Ej angett". Det finns avsnittsrubriker utan text, eller en rad "Här skall det stå om ...". Vid det här laget måste det rimligen finnas en slutversion. Även om vi inte får se alla detaljantaganden, måste jag säga att analysen osar cherrypicking (och stigberoende) lång väg. Skandalöst att tjänstemän ägnar sig åt detta.
En samhällsekonomisk analys är framförallt intressant för att jämföra alternativ. Hur står sig Förbifarten i tunnel i en jämförelse med Förbifarten i marknivå, Digonal Ulvsunda, Kombinationsalternativet, Österled eller tunnel vid Essingeleden?
Värdet med att använda samhällsekonomiska analysmetoder utvecklade för vägprojekt på vägar mellan städer på vägprojekt i stadregioner kan starkt ifrågasättas, på grund av den starka växelverkan som finns där mellan olika delar av vägnätet, olika trafikslag och inte minst dynamiska effekter där stadsstrukturen påverkas av vägnätet. Jag funderar över en alternativ strategi i en senare post.
Restid
Den största positiva posten (ekonomikst) för Förbifarten, liksom för många vägbyggnadsprojekt, är restidsvinster. Detta bygger dock på en felaktig bild där resefterfrågan grovt sett är konstant. I praktiken styrs vi snarare av hur mycket tid vi är beredda att lägga på resor. Exempelvis betraktar de flesta en halvtimme som rimlig för en pendelresa. Blir resorna snabbare kommer vi, på lite sikt, pendla längre så att restiderna blir oförändrade. Restidsvinster som koncept i analysen är alltså mer eller mindre irrelevant i storstadsområden. Istället är vinsten större möjigheter att välja var och hur vi vill bo samt en geografikst större arbetsmarknadsregion. Det kan tänkas finnas en viss koppling mellan storleken på dessa vinster och beräknade restidsvinster, men det är långt från uppenbart. Samtidigt är risken uppenbar att det leder till en mer utglesad stadsstruktur med sämre förutsättningar för dem utan bil och betydligt större markåtgång. Effekterna blir extra påtagliga då kapaciteten nord-syd idag är begränsande. Utglesning är i praktiken svårt (omöjligt) att hindra med planering och reglering när vägen väl är byggd.
DESSA GRUNDLÄGGANDE ASPEKTER BERÖRS I PRINCIP INTE I RAPPORTEN! (De nämns i förbifarten

.)
Medan vinsterna i restid analyseras i största detalj, utelämnas helt värdet av andra sätt att använda tiden. Om en person som går, cyklar eller åker kollektivt blir bilist kommer denne att röra sig mindre. Ohälsa är ett stort och kostsamt problem idag, för individer och samhället. Så här avfärdas det i rapporten:
Människors hälsa - fysisk aktivitet
Utbyggnaden medföra (sic!)
ett ökat bilresande. Bilresor innebär mindre fysisk aktivitet
->Försumbart
Bara det faktum att leden planeras på ett sätt som gör att den är obrukbar för gående och cyklister gör att den är otänkbar för varje tänkande varelse (och per definition för resten också).
Hälsa
Fortsätter vi på temat hälsa, kan vi notera att man i den kvantifierade samhällsekonomiska analysen valt att ta med hälsovinster av minskningar av luftföroreningar på vägar som (förmodas) avlastas, samtidigt som de allvarliga hälsoproblemen som tunnelluften kan medföra endast berörs kvalitativt. How convenient...
Halterna ökar i tunneln och vid tunnelmynningar, vilket inte finns med i de beräknade effekterna. Halterna i Förbifartens tunnlar kan ev innebära upp till 20 fler förtida dödsfall per år bland de som nyttjar tunneln, men arbete pågår för att hitta sätt att minska denna effekt. Utefter det vägnät som avlastas beräknas halterna minska, vilket finns med i de beräknade effekterna ovan. Sammantaget med de beräknade effekterna bedöms effekten bli plus minus noll eller bättre. Här redovisas dock enbart de ickeberäknade effekterna, som riskerar bli negativa.
Trafiksäkerhet
Vid sidan av restidsvinster brukar ökad trafiksäkerhet vara den största plusposten för nybyggda vägar. Gamla landsvägar med många farliga korsningar och blandad trafik blir trafik- och mötesseparerade. Även om utgångsläget är annorlunda i stan, borde vi förvänta oss att ett så stort projekt som Förbifarten skall ha positiva säkerhetseffekter. Men:
Trafiksäkerhet: negativt bidrag (Pga ökad trafik på väg)
Ekonomi
Ett grundproblem är att analyserna bygger på antagandet att bilismen fortsätter öka. Det är avgörande för graden av lönsamhet, såväl som finansieringen (trängselskatt). Hur tillförlitligt är det? Att befolkningen kommer öka får anses rimligt, men det finns tecken på ändrade värderingar i samhället när det gäller bilkörning. Ökat bilresande står också i konflikt med samhällets mål på klimatområdet. En befolkningsmässigt växande stad blir också tätare, vilket normalt leder till högre andel kollektivtrafik.
Analysen visar att känsligheten för högre drivmedelspris är stor (även om inga detaljer anges i rapporten). Det tyder på att bilisters betalningsvilja är rätt begränsad. Trängselskatt borde alltså kunna ha stor påverkan. Bilisterna är, möjligen, beredda att betala för Förbifarten i tunnel. Men, om en led i Förbifartens läge anses behöva vara placerad i tunnel, borde detsamma rimligen gälla för alla trafikleder i Stockholmsområdet. Att lägga dem i tunnlar blir oerhört dyrt, och är inget det finns betalningsvilja eller -möjligheter till hos stadens bilister. Vi måste alltså hitta andra sätt att hantera störningarna från biltrafik, genom bättre teknik och/eller minskad biltrafik.
Miljö
Att i stort sett hela leden förlagts i tunnel visar att stor vikt har fästs vid natur- och kulturmiljön längs vägen (eller, snarare, vid att neutralisera motståndet från grupper som använder det som argument). Hur områden längre bort påverkas förbigås dock. Stora massor av berg från tunneln gör att behovet av bergtäkter minskar. Samtidigt krävs en hel del betong vilket kräver kalksten och energi samt leder till koldioxidutsläpp.
För mig framstår principen att bygga en tunnel (eller en förbifart för den delen) på grund av buller och avgaser som en variant på temat höga skorstenar och långa rör ut i havet från reningsverk. Angrip problemen vid källan istället för att placera dem i "källarn".
Regionala stadskärnor
Det framförs att Förbifarten är viktig för att kunna utveckla strukturen med regionala stadskärnor. Dessa är: Täby C-Arninge, Kista-Sollentuna-Häggvik, Barkaby-Jakobsberg, Kungens kurva-Skärholmen, Flemingsberg, Haninge, Södertälje, Arlanda-Märsta. Hur förenligt med en tät stadsregion som är attraktiv för gång, cykel och kollektivtrafik är det att satsa på ställen så långt ut? Vore det inte bättre att fokusera på till exempel Huddinge, Nacka, Solna, Sundbyberg och Lidingö? Med en sådan prioritering ligger Förbifarten alldeles för långt västerut.
Sammantaget kan jag konstatera att Förbifarten drivits fram för att öka framkomligheten för bilister över Mälarsnittet (Trafikverkets funktionsmål). Det är förståeligt. Men att man trots att leden förlagts i tunnel i stort sett hela vägen inte lyckats få positiva effekter på något av hänsynsmålen, säkerhet, miljö och hälsa visar hur galet projektet är.
Senast ändrad 12 november 2014 15:54