Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Lite om kompakta människor i det stora landet i väster.

Erik Westberg
118 Inlägg
Ort: Järfälla, Gick med: Maj 2009
Martin Kolk
528 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Juli 2010
Studentlägenheter? Problemet är väll mer att det finns för få. Tycker att en utveckling mot att vänner delade lägenheter oftare som på kontinenten vore en trevligare utveckling än minilägenheter.
Martin Singh-Blom
196 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Juli 2012
Ja, kontraktsformer för delade lägenheter är väl ganska underutvecklade i Sverige ifall jag har förstått det rätt. Rumskompisar är hysteriskt bra när man är student och svenska standardlösningen med studentkorridorer eller studentlägenheter verkar mycket mindre trevlig än att bara dela en fyra med några vänner.
Christian S
653 Inlägg
, Gick med: November 2012
Jag tycker inte studentkorridorslivet var så värst trevligt. Det är ju väldigt sällan man får välja sina grannar. Jag gillar nog egna lägenheter. Men jag vill se mer variation allmänna lokaler där man kan umgås med folk runt olika sysselsättningar. (Ex. makerspace, office-cafe, förutom vanliga typ gym, simhallar, bibliotek).
Profilbild
Hans-Olof Hansson
1370 Inlägg
Ort: Gothenburg, Gick med: September 2011
Det skulle säkert kunna finnas en nisch för det, studenter och andra ensamstående. Inget för barnfamiljer, men det har väl heller ingen tänkt. Att bygga sådana här insprängda i ordinarie bebyggelse, ny eller gammal, är väl en effektiv metod för ökad förtätning?
Anders Eriksson
73 Inlägg
, Gick med: Januari 2014
"Inside, they’re typically laid out dormitory style: groupings of eight private sleeping rooms, each with its own bath and kitchenette, that share a full-size common kitchen for anyone who cares to cook. Few do."

Det låter som studentboenden eller bostadshotell?

Det finns väl en del i Stockholms närförorter, Svedmyra, Björkhagen, Lappis, Solna. Jag tror att detta kommer att öka i svenska storstäder i takt med sänkta pensioner och andra faktorer av ekonomisk natur. Det blir troligen inte en sak endast för unga.

Skatteskrapan har ju byggts om, det är väl ett exempel, men i det stora hela har inte studentbostäder förlagts i svenska citykärnor och de har inte byggts för att skapa några vibrant urban neighborhoods.

Det har nog länge snarare funnits en oro (jämför slutet på artikeln) för risken att få diverse problem i kvarteren. Jämför bostadshotellet på Wollmar Yxkullsgatan som revs för några år sedan och idag istället har mycket dyra hyresrätter. Om politikerna verkligen ville matcha gentrifieringen mot billigare alternativ, exempel finns, men i det stora hela har det ju hittills gått mot allt större lägenheter i stadskärnorna sedan flera årtionden varvid de ekonomiskt svagare trängts ut till förorter.
Senast ändrad 17 oktober 2014 10:23
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Studenter som hyr en lägenhet ihop kan väl inte vara ovanligt? Min systerdotter gör så, och för en generation sen när jag var i den åldern var det många av mina kompisar som gjorde det. Såväl stora östermalmsvåningar som villor i Djursholm hade på detta vis omvandlats till kollektivhus, vanligen med ett rum per skalle plus ett gemensamt rum plus kök.
Anders Norén
408 Inlägg
Ort: Olika, Gick med: Juni 2009
Anders Eriksson skrev:

"Inside, they’re typically laid out dormitory style: groupings of eight private sleeping rooms, each with its own bath and kitchenette, that share a full-size common kitchen for anyone who cares to cook. Few do."


Det finns ett logiskt samband i citatet. Jag har fetstilat det.

Arkitektkontoret Utopia skissar förresten på ett "kompis- och kollektivboende" som föreslås byggas i Ursvik: http:​/​/​www.​utopia.​se/​se/​projekt/​kombo
__________________
Bara för att jag har en användare här innebär det inte att jag per automatik vill betraktas som medlem i, och sympatisör med, nätverket Yimby.

Lite om kompakta människor i det stora landet i väster.

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.