Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Infrastruktur
 > Cykling

Trendspaning om cykeln och dess plats i kollektivtrafiken

Christian S
653 Inlägg
, Gick med: November 2012
Under SL Trendrapporter hittade jag "Trendspaning om cykeln och dess plats i kollektivtrafiken". Den är publicerad 4 september, och jag har inte sett något om den själv så jag tänkte posta en blänkare.
Martin Singh-Blom
196 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Juli 2012
På många sätt har ju trafikseparering varit en dålig idé, men jag måste säga att Sam Martins cykeltuber verkar ganska intressanta. Ett tungt skäl till varför folk tar bilen eller tunnelbanan istället för cykeln är att det inte är roligt att cykla när det regnar eller snöar. Att ha ett tak, och kanske vindskyddande väggar, på cykelbanan skulle göra det mycket lättare för många att välja cykeln under höst och vinter - speciellt eftersom de inte skulle täckas i snödrivor. Skulle man kunna ha ett system med stora huvudstråk för cyklar som är täckta på det viset, och sen cyklar man normalt på gatan för att ta sig sista biten mellan huvudstråket och destinationen? Västerbron i snöglopp skulle bli roligare i glastub ...

Lite roande att man har som ett trafiksäkerhetsmål att nå en viss procentsats hjälmanvändning för cyklister. Inte någon metrik som "antal dödsolyckor per personkilometer" eller nått sånt. Köpenhamns cykelambassadör håller inte med.
Christian S
653 Inlägg
, Gick med: November 2012
I Västerås så går vattenledningarna under cykelvägar så att de blir snöfria och faktiskt torra under vintern så länge snövädret inte är för hårt. Vad jag hörde så var det en strategi från ABB för att arbetarna skulle kunna cykla till jobbet året runt.
Johannes Westlund
626 Inlägg
Ort: 2, Gick med: Juli 2012
Vilken fruktansvärt bisarr titel. "Trendspaning om cykeln och dess plats i kollektivtrafiken". Upplysningsvis är cykeln ett individuellt transportmedel. När såg vi senast "Trendspaning om bilen och dess plats i kollektivtrafiken"?

Håller för övrigt med om att någon form av glastunnlar, gärna med evig medvind, skulle underlätta cykling. Det bör gå att få fruktansvärt god samhällsekonomi i det också. För mig är det här med medvindstunnlar lite som maglev. En revolution när det gäller synen på fordon/infrastruktur. Den traditionella synen är att infrastrukturen är passiv och som kan bli nyttjad av den aktiva aktören fordonet. Medvindstunnel för cyklister utmanar liksom maglev den synen. Infrastrukturen får en helt ny roll. Den kan vara framdrivning, den kan vara skydd, den kan vara en del i komforten... Aspekter som traditionellt sett ses som fordonets domäner. Och egentliget, varför inte? Vad är det som säger att den uppdelningen vi är vana vid är optimal eller ens rimlig?

Slutligen om hjälmar då... Man kan ju säga mycket om hjälmar men de ökar ju inte trafiksäkerheten det minsta. Hjälmanvändare kommer allt annat lika fortfarande hamna i lika många olyckor, och skada resten av kroppen på ungefär samma sätt obeaktat riskkompensering och det faktum att bilister kör närmre hjälmbärande cyklister. Med tanke på att den absoluta majoriteten av alla cykelolyckorna inte handlar om huvudet utan om ben, knän, axlar, överkropp, armar, armbågar och liknande så... Vilket absurt mål. #Hjälmreligion.

 > Infrastruktur
 > Cykling
Trendspaning om cykeln och dess plats i kollektivtrafiken

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.