Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Städer
 > Centrum

Guldheden-Annedal

Profilbild
Erik Funck
308 Inlägg
Ort: Göteborg (Majorna), Gick med: April 2012
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Ah, me likey!
__________________
A house is not only a machine for living in
Profilbild
Hans H
193 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2009
Jag tror att du underskattar terrängen på sina ställen (eller så har du ett större lager med sprängämnen än jag, och ser inte bergsknallar som ett problem). Men bortsett från att alla gator kanske inte går att dra hela vägen, så ser det ut som mina drömmar... fast lite bättre. =)

Det behövs kanske skapas någon mer gata mellan Annedal och Konstepidemen om det går, rutnätet är väldigt svagt längs med dalgången.
Profilbild
Hans H
193 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2009
Och en sak till, vi måste knyta ihop området med vasastan också... =)
Profilbild
Emanuel Alfredsson
696 Inlägg
Ort: Kungsbacka, Gick med: September 2010
Kolla terrängen på Min Stad först, så är du snäll. Där kan man se tydligt vad man kan bygga och inte bygga. Testa att bygga där också.
Johannes Westlund
626 Inlägg
Ort: 2, Gick med: Juli 2012
Intressant förslag. Men Guldheden-maffian kommer inte gilla det. Och inte bevarandemaffian heller, Guldheden är ju nått sånt här skyddat område som byggdes som någon slags mönster-förort, modell och förlaga. Men med en ny pbl så kanske? Fast man får nog riva dagens bebyggelse gissar jag. Den är lite svårintegrerad. Eller så lämnar man Guldheden intakt för sig och gör resten på diskret avstånd. Så behåller man Guldheden som ett monument över modernismens idiotiska idéer.
Profilbild
Gunnar Einarsson
566 Inlägg
Ort: Göteborg (Kommendantsängen), Gick med: April 2010
Som sagt, Erik, topografin!

Fast visst går det att göra en hel del på Guldheden/i Landala, bara inte så mycket.

(Och kvarteren ser ut att bli lite små.)
Fredrik Svensson
9 Inlägg
Ort: Göteborg (Haga), Gick med: Maj 2011
Finns det nån stad som har nåt liknande berg och lyckats bebygga det vettigt? . Jag kan mycket väl tänka mig att man kan lösa mycket av det med trappor och terasser.
Profilbild
Hans H
193 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2009
Fredrik Svensson skrev:

Finns det nån stad som har nåt liknande berg och lyckats bebygga det vettigt? . Jag kan mycket väl tänka mig att man kan lösa mycket av det med trappor och terasser.


Göteborg har ju Nordhemsgatan, som är parallellgata till Linnégatan, som går längs med en ås och som har en brant ner mot Linnegatan. Nu är inte själva Nordhemsgatan så värst livlig, men det är i alla fall ett exempel på mycket mysig kvartersstad i starkt kuperad terräng.

De branta gatorna i San Fransisco finns ju också, jag tror inte de har ett särskilt livligt stadsliv heller. Men det finns säkert bättre exempel.
Profilbild
Daniel Andersson
543 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Mars 2009
Många medeltida städer byggda på bergsknallar är populära turistmål. Kanske svårt att bygga nytt i den stilen med tanke på tillgänglighet, brandsäkerhet etc. Attraktionen i att det är gammalt finns inte heller, så det krävs något verkligt dragplåster i området om det skall bli mycket till stadsliv tror jag.
Fredrik Svensson
9 Inlägg
Ort: Göteborg (Haga), Gick med: Maj 2011
Hans H skrev:Göteborg har ju Nordhemsgatan, som är parallellgata till Linnégatan, som går längs med en ås och som har en brant ner mot Linnegatan. Nu är inte själva Nordhemsgatan så värst livlig, men det är i alla fall ett exempel på mycket mysig kvartersstad i starkt kuperad terräng.

De branta gatorna i San Fransisco finns ju också, jag tror inte de har ett särskilt livligt stadsliv heller. Men det finns säkert bättre exempel.


När jag tänker efter så är hongkong island väldigt kupperat. Nog t.om mer så än nånting vi har i Göteborg. Vad jag minns var det tät stadsmiljö väldigt långt upp i backarna. Jag tror inte bebyggelsen var speciellt gammal heller, skulle tro att stora delar är byggda nånstans 80-90talet.

 > Städer
 > Centrum
Guldheden-Annedal

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.