Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Infrastruktur

Hur fungerar maglevtågen?

Josefin Johansson
1 Inlägg
Ort: Helsingborg, Gick med: Maj 2013
Hej, detta är kanske en rätt onödig tråd men jag och några i min klass gör ett projekt arbete om maglevtåg, men vi förstår inte de komplicerade förklaringarna till hur dem faktiskt fungerar. Hade någon kunnat förklara lite enkelt hur de fungerar?
Profilbild
Robin Andersson
238 Inlägg
Ort: Stockholm/Linköping, Gick med: Juli 2008
Rasmus Larsson
108 Inlägg
Ort: Stockholm (Älvsjö), Gick med: Mars 2009
Väldigt enkelt kan man säga så här. Ett vanligt tåg har en elmotor där man med hjälp av magneter som sitter i en cirkel får en axel inuti cirkeln att snurra. Och den axeln driver sen hjulen som driver fram tåget.

I ett maglev tåg har man gjort så att banan och tåget tillsammans är själva elmotorn. Tåget är axeln i elmotorn, men istället för att snurra så dras den längs med banan. Det kallas för linjärmotor eller linjär elmotor eftersom magneterna inte sitter i cirkel utan på rad längs en linje. Som en sidoeffekt pga att magneterna i elmotorn är så starka så får man även tåget att hänga fritt i luften. Det spar en massa energi i höga hastigheter eftersom man slipper den friktion och rullmotstånd som man får med hjul som rullar på en bana.
Profilbild
Patrik Sterky
104 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: September 2008
Se ovan, men att tågen lyfter beror inte på linjärmotorn. På Transrapidtågen (shanghai/tyskland) har man separata magneter som lyfter tåget. I Japan har man supraledande (nedkylda) magneter som tåget svävar på.

Huvudpoängen är inte friktion då luftmotståndet är den klart största motkraften i höga hastigheter, istället är det främst slitage som gör att det inte är möjligt att köra vanliga tåg i den hastigheten dag in ocg dag ut.

 > Infrastruktur
Hur fungerar maglevtågen?

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.