Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Städer
 > Centrum

Här ska evenemangsstaden ligga!

Andreas Larsson
4 Inlägg
Ort: Mölndal (Krokslätt), Gick med: Maj 2012

Här ska evenemangsstaden ligga!


Vi behöver en ny arena, Scandinavium är för gammal och motsvarar inte de krav som gäller idag för stora evenemang. Den nya arenan ska ligga i evenemangsstråket längs Skånegatan, helst på Valhallabadets plats. Det tycker i alla fall Got Event.
Det känns minst sagt svårt får man väl säga, hur ska man kunna skapa någon bra, modern och spektakulär arena med alla de begränsningar det innebär. Skulle man inte kunna tänka sig evenemangsstråket i ett lite utvidgat perspektiv?

Om man drar ut en förlängning av Skånegatan norrut och vid Odinsplatsen viker man av lite åt väster så man korsar precis tvärs över banvallarna och älven så hamnar man på Hisingen. Det var väl i och för sig inte så oväntat men det fina är att man hamnar rakt i hjärtat av Ringön, rakt i hjärtat av den nya centrala Älvstaden som ska byggas.
Och det är här, precis just här som den nya arenan ska byggas, det tycker i alla fall jag så en solig dag mitt uppe på Göta Älvbron stannar jag upp, tittar ut över räcket och utbrister:
Här ska evenemangsstaden ligga!

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Låt mig måla upp hela bilden för er så kanske ni också kan övertygas.

Vi har en unik möjlighet att göra något bra av den centrala Älvstaden som främst omfattar områdena Ringön och Gullbergsvass. Varför inte göra detta till hela stadens mötesplats och utnyttja älvens stränder maximalt. Om vi börjat med att placera en ny inomhusarena på Ringön så löser sig resten av sig självt. Jag tänker mig att arenan ligger i västra delen av Ringön, nära Frihamnen. Det är en mycket central plats, betydligt närmare Centralen än Scandinavium. Det finns mycket yta och helt fria händer för arkitekterna att skapa något riktigt spektakulärt. En viktig inspiration tror jag är operahuset i Oslo som dygnet runt, året runt är en naturlig plats att vara på.
I anslutning till arenan ska det finns öppna ytor för utomhusevenemang och festivaler av alla de slag som vi redan nu har haft i Frihamnen och tidigare på Eriksberg. Om vi vill dra stora evenemang till Göteborg har vi här en bra förutsättningar när all logistik och teknik som ljud, ljus, förråd, restauranger, toaletter etc kan delas och användas både för inomhus- och utomhusevenemang. Tänk vilken unik möjlighet att redan från början bygga ett festivalområde som i vanliga fall kan fungera som park. Slottsskogen och Way out West är en bra förebild.

Det pratas även om ett utomhusbad vid älven. Det ska givetvis också ligga på Ringöns strand. Vi har ju redan byggt en ny lekplats för hela Göteborg där så det är klart badet ska dit. Det direkta trumfkortet är ju det perfekta söderläget som alla dar i veckan slår hål på idéerna om att badet ska ligga på Södra Älvstranden.

För att nu verkligen knyta ihop detta nya området med de tusentals tillresta evenemangsbesökare som hamnar på Centralen så behöver vi bygga en bro till. Det blir en bred lågbro, en svängbro som den gamla Hisingsbron. Gott om plats för souvenirstånd med flagg och tröjförsäljare eller gatuteater i samband med evenemang, en liten variant på Karlsbron i Prag. Bron ska förmodligen ligga rätt nära Göta älvbron, kanske 300m uppströms beroende på hur arenabygget blir på Ringön.

På Gullbergsvassidan blir det en fristad för alla de som kanske inte aktivt deltar i alla evenemang men som gillar att betrakta och känna pulsen. Det blir en strandpromenad närmast älven och innanför den i första hand restauranger. Det kan med fördel vara högre hus med kontor och bostäder högre upp men restauranger i bottenplan. Nedströms den nya bron och under Göta älvbron finns gott om plats för att utöka både alla former av turistbåtar, kryssingar och guidade båtturer men även gästhamnen vid Lilla bommen. Båtfolket kommer inte missa Göteborgs nya magiska mötesplats i den nya Centrala Älvstaden. Gullbergsvassidan ska lite ha känslan av Rivieran mixat med Nyhavn.

Vi har i denna stad en fantastisk möjlighet att verkligen förkroppsliga vårt mål att vara en evenemangsstad. Låt oss ta den. Vi skulle kunna skapa flera var för sig unika landmärken som drar turister. Den nya arenan, ett festivalområde, ett utomhusbad, en spektakulär bro, strandpromenad med restauranger och gästhamn.

Om man bara har en gemensam vision om vad man ska skapa för område kan allt ske i etapper och där ett första steg är en ny arena. Bara den byggs på rätt ställe så faller allt annat på plats som den naturligaste sak i världen.

Så låt oss inför det stora 400-årsfirandet stående mitt på Göta Älvbron samstämmigt utbrista:
- Här ska evenemangsstaden ligga!
Senast ändrad 21 mars 2013 22:19
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Vackert Andreas!
__________________
A house is not only a machine for living in
Profilbild
Daniel Andersson
543 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Mars 2009
En lite crazy idé vore att lägga två sten-/jordvallar tvärs över älven. Pumpas vattnet mellan vallarna ur får vi en amfiteater. Vattnet får förstås ledas via Nordre älv och stabiliteten blir dålig när vattnet pumpas bort. En annan idé kunde vara en arena i Tagenebrottet eller Vikans cross. Järnbrottsmotets två broar kunde användas som stöd för läktare med plan på Söderleden mellan broarna. E6 mellan Olskroksmotet och Gullbegsvassmotet är en annan naturlig arena med plats för publik på slänterna runtom.

En annan tanke är att utnyttja älvdalen. Mycket är ju bebyggt vilket försvårar, men väster om Gårdsten kan man tänka sig en arena över älven och ängarna omkring, med publikplatser fastsatta i berget på Gårdstenssidan. På väster får en läktare byggas ut, och från söder kan man titta från Angeredsbron.
Profilbild
Hans Jörgensen
409 Inlägg
Ort: Göteborg (Majorna), Gick med: December 2008
Andreas Larsson skrev:Om man drar ut en förlängning av Skånegatan norrut och vid Odinsplatsen viker man av lite åt väster så man korsar precis tvärs över banvallarna och älven så hamnar man på Hisingen. Det var väl i och för sig inte så oväntat men det fina är att man hamnar rakt i hjärtat av Ringön, rakt i hjärtat av den nya centrala Älvstaden som ska byggas.Många bra saker på en gång där.
Först, att dra Folkungagatan vidare från Odinsplatsen över Bangården, det är något som borde vara helt möjligt om än lite komplicerat. Helst då att bangårdsspåren sänks ner något, kanske kombinerat med en sluttning av den nya gatan. Det skulle vara möjligt att sänka ner järnvägsspåren kring bangårdsmidjan med flera meter, då lutningar till och från lägstapunkten blir någon procent eller drygt, då det tas ut på flera hundra meters sträckor. Annars går det ju också att ha kvar spåren i markplan men med en lite brantare backe för den nya gatan över midjan.

Iallafall, en nyetablering av någon typ av arena behöver inte vara bundet till den här nya gatan, det kan vara ett eget projekt som är väl motiverat ändå.
En ny arena ser jag kanske helst hamnar mer i västligaste delen av Ringön.

Som kuriosa kan vi jämföra med 1923 års jubileum och de satsningar som i viss mån var grunden för det som idag kallas evenemangsstråket. Fast då var det ingen som snackade om evenemangsstråk, däremot måste det ha varit en kreativ boost under den perioden då det ledde till bestående institutioner och anläggningar som uppskattats hela tiden sedan dess.
Nu har vi alltså snart 2021-jubilieet, där man liksom vid förra jubileet vill skapa nya platser och definiera om staden. Och det ska göras med fokus kring Frihamnen, är det sagt. Så på ett sätt är det också "historiskt logiskt" att bryta med dagens evenemangsstråk och uppföra den nya arenan på norra sidan älven.
Senast ändrad 23 mars 2013 16:26

 > Städer
 > Centrum
Här ska evenemangsstaden ligga!

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.