Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Allmänt

(Trapp)Uppgångar för bullerskyddade lägenheter

Jens Ekengren
80 Inlägg
Ort: Karlstad, Gick med: November 2009
Jag har en liten dröm om att rita ett helkvartershus på en bit vattensjuk skog precis bredvid en busshållplats. Eftersom två av vägarna som omger tomten är hyfsat hårt trafikerade känns det som att genomgående lägenheter blir ett måste för att kunna bullerskydda lägenheterna på de sidorna. De två andra sidorna vetter mot cykelbanor, så där kanske lägenheter på bara en sida kan vara en möjlighet - om inte annat för att kunna bygga lite mindre lägenheter och därmed få en blandning av större och mindre.

Så, till min fråga: hur kan man planera så att man får in många bullerskyddade lägenheter utan att behöva bygga så många uppgångar? Om jag förstått rätt, måste man installera hiss över ett visst våningsantal, och de bör ju kunna nyttjas av så många som möjligt för att hålla kostnaden nere.

Om man bygger en uppgång i ett innerhörn, kan man bygga tre lägenheter per våningsplan: två genomgående och en hörnlägenhet.

Hur gör man på långsidorna?
Profilbild
Gunnar Einarsson
566 Inlägg
Ort: Göteborg (Kommendantsängen), Gick med: April 2010
Du kan alltid bygga en större gårdsrisalit och placera en mindre lägenhet huvudsakligen i denna. Då blir det tre lägenheter per trappuppgång, två genomgående och en mot den lugna, slutna gården.
Trapphuset som sådant kan exempelvis placeras i skarven mellan risaliten och den vanliga gårdsfasaden med fönster snett åt sidan i halvplan mot gården.
Tricket är relativt vanligt i sekelskiftesbebyggelse. En annan idé är att använda sig av från huvudkroppen utskjutande gårdshus.
Senast ändrad 13 maj 2011 23:01

 > Allmänt
(Trapp)Uppgångar för bullerskyddade lägenheter

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Nytt hotell på Vasagatan 22
19 Januari 14:08 av Sebastian Dahl
Welthauptstadt Germania vs. Berlin
6 Juli 2023 11:50 av Carl S.
Uthyrningsdel
21 April 2023 15:51 av Gregor Fulemark
Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.