Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Hälsningar från framtidens Ringön

Max Bolotin
25 Inlägg
Ort: Malmö, Gick med: Mars 2011
Snickrade ihop lite (obs! helt fria!) fantasier om hur Ringön kan tänkas se ut om tjugo-trettio-fyrtio-femtio år. Om det kan vara av intresse...

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Ringön från sydväst, med de inbyggda parkerna/parkeringshusen närmast i bild.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Parkområdet i närbild.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Ringön i fågelperspektiv. De nordligaste kvarteren återstår att rita, liksom hur stadsdelen leder vidare i väst- och östlig riktning. Det stora kvarteret norr om det västra parkområdet ska delas upp i två så att gatan från torget kan fortsätta västerut.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Skyskrapor i Ringöns trafiknav.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Triumfbågen vid lågbron på väg från Gullbergsvass...

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

...som också är en gångväg mellan trädgårdarna på taken.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Bilarna leds längs yttergatorna och ställs helst i parkeringsgaraget under parkerna. Garaget delar byggnad med två skyskrapor, några bostadshus och en mängd butikslokaler.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Här leds bilarna in. Bilisterna lämnar garaget via passagen i glas, som är en av tre vägar som binder ihop parkkvarteren.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Ringön norrifrån.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.

Slutligen, Ringötorget med det fascinerande och provocerande Ringöhuset som skydd mot trafiken. Kan ni gissa vilket det är?

Matthias H.
666 Inlägg
Ort: Kungsbacka, Gick med: Juni 2008
Profilbild
Emanuel Alfredsson
696 Inlägg
Ort: Kungsbacka, Gick med: September 2010
Jättebra Max, men jag ser oroväckande på att förminska utvecklingsområdet. Man vet ju inte vad det kan leda till.
Max Bolotin
25 Inlägg
Ort: Malmö, Gick med: Mars 2011
Olof skrev i den här tråden att det vore mycket enklare att eftersträva vantrivsel i stället för trivsel. Upp till bevis alltså. Jag ger er:

RINGÖN - Den otrevligaste platsen på jorden, mitt i hjärtat av Göteborg.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Som vissa kanske vet så var Ringön vid sekelskiftet känt i Göteborg som tillhåll för kriminella och hemlösa. Så varför inte anknyta till stadsdelens historia och återuppliva denna en gång så otrygga och stigmatiserade miljö?

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.På Ringön bor alla sortens kriminella, hög- så väl som lågavlönade. De delar samma offentliga rum och passerar varandra dagligen, om än utan att se varandra i ögonen. Freden upprätthålls av de båda gruppernas omedvetenhet om att den andra gruppen stjäl från dem.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Ringöns finansiella centrum, av Göteborgarna skämtsamt kallad "Ringen". Men skrattet fastnar i halsen när man som de trendiga riskkapitalisterna i torn tre måste ta sig förbi denna avgascentrifug fyra gånger varje dag i resten av sitt liv.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Den klaustrofobiska "passagen" leder mellan Ringen och Ringötorget och är efter avstängningen nattetid av Rosenlund stadens mesta horstråk. Här är du garanterat fri från biltrafik och därför också från polisens patruller. Gatan har bland ungdomar ett rykte om att vara "alternativ". På Göteborgs innekrog nummer ett, "Panik", diskuteras gentrifiering och chokladmassage.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Om du inte vill leva längre finns det betydligt smärtfriare sätt att gå till väga än att dricka, bada i, röra vid eller ens vistas i närheten av vattnet i kanalerna längs den poetiskt döpta Kontinentalgatan. Här trängs du med spårvagnar på alldeles för små trottoarer och kastar förolämpningar efter någon av Göteborgs många cyklister som fortfarande inte lärt sig trafikreglerna. De käckt jugendinfluerade fasaderna för tankarna till Nordkoreas huvudstad Pyongyang då man inte kan bli av med känslan av att befinna sig innuti en enda stor slarvigt handmålad scenografi.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.I det lilla bostadsrättskvarteret "Skuggsidan" finns inte många soltimmar att hoppas på. Men vad gör det när man har en fem meter bred flod av giftigt vatten direkt utanför ytterdörren? Tack vare den nye stadsarkitekten har gården dessutom öppnats upp en smula mot gatan så att cykeltjuvarna lättare ska kunna ta sig därifrån obemärkta.

Bilden visas nedskalad. Klicka på bilden för att se den i fullstorlek.Vi avslutar vår rundtur på det nyinvigda torget, Trivselplatsen - ett göteborgskt Alexanderplatz, fast utan den östtyska charmen. (Har ni svårt att förstå vad jag menar med "östtysk charm" så har ni inte varit på Trivselplatsen.) Denna kala betongöken utgör kollektivtrafikhub för spårvagnar på väg till och från Backa och Kärra. Trappstegen utanför budgetgallerian i höghuset befolkas av de fruktade emogängen, som reser hit dagligen från hela Hisingen för att driva in pengar från sina "skyddslingar", samt för att fixa sin extensions på Salong Klippt & Skuret (syns ej på bilden).

Sammantaget en spännande och lärorik resa i ett av vår tids mest levande och dynamiska områden!
Senast ändrad 17 februari 2013 02:56
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
__________________
A house is not only a machine for living in
Ludvig Wållgren
53 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2010
Profilbild
Gunnar Einarsson
566 Inlägg
Ort: Göteborg (Kommendantsängen), Gick med: April 2010
Subtil satir och stundom en smula för träffsäkert för att det skall kännas helt behagligt. Dôsköj!

Mera! Mera!

P.S: Min personliga favorit är inte minst de "inbyggda parkerna/parkeringshusen". Skulle man kunna säga att dessa fria ytor av blåsig ödslighet och vindpinat gräs formar en mjuk och amorft identitetsambivalent övergång från Älven till bebyggelsen därbakom?

Hälsningar från framtidens Ringön

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.