Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Städer
 > Centrum

Gasklockan

Profilbild
Hannes Johansson
249 Inlägg
Ort: Göteborg (Lindholmen), Gick med: Februari 2009
Eftersom det inte verkar finnas någon tråd om detta populära diskussionsämne tänkte jag att jag startar en. Från gp.se idag:

"Riv gasklockan men behåll landmärket och bygg hotell och kontor i en rund hög byggnad. Så vill chalmersstudenten Martin Frank utveckla Gullbergsvass. Lennart Widén på stadsbyggnadskontoret vill hellre satsa på ett resecentrum."

http://gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=113&a=495795
Matthias H.
664 Inlägg
Ort: Kungsbacka, Gick med: Juni 2008
I Ruhrområdet så har dom gjort turism av gasklockor o gamla kolkraftverk och det fungerar mycket bra.

Annars så var väl Chalmerskilllens förslag snyggt. Saken är väl dock den att om Gasklockan ska rivas så ska här byggas fler höghus än detta och då är det bra om dom samspelar.
Martin C
114 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2008
I say riv den snarast. Bygg sedan kvarter, om det ska bli höga hus behöver de inte påminna om Gasklockan imho.
Profilbild
Olle Jansson
155 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: December 2009
Noterade detta i tidningen. Var ju något av en icke-nyhet. Inget ont om nyexaminerade Chalmerister men de brukar vanligen inte ha någon makt och inflytande.

Själva idén för platsen är måhända inte dålig men det får ju gärna ser mer inbjudande ut i närområdet än vad det gör på artikelns bild. Om man nu vill ha konferens och hotell i ett industriområde vid motorväg finns det ju redan slitna motell längst med Backadalen att åka till.
Profilbild
Johannes Hulter
1635 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Januari 2008
Den som vill får förstås gärna skriva ett inlägg om detta...

Personligen har jag en liten men ändock känsla för Gasklockan, det vore kul att göra något av den befintliga byggnaden. Och för närvarande generar den ju tydligen intäkter (240.000 i mastavgifter - 100.000 i underhåll = 140.000+).

Så whats the hurry? Det finns ju massor av öde industrimark runtomkring att bygga på...
__________________
A house is not only a machine for living in
Martin C
114 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2008
@Johannes: "Hurry't" är att den gör sig själv synlig på ett helt annat sätt än den öde industrimarken runt om. Den är fruktansvärt ful helt enkelt och hör icke hemma i en modern stadskärna Sen tycker jag inte att det har skyndats speciellt mycket då den stått där den stått oanvänd i 15år och fortfarande finns inga planer på att göra något åt den. Det blir väl som med Götaälvbron, den får stå där tills den ramlar ihop av sig själv.
Johan K. Sch.
37 Inlägg
Ort: Oslo, Gick med: Juli 2008
I all ödmjukhet tycker jag att den där tjalmeristens förslag var gräsligt fantasilöst. En hotellpinne, en grusplan och ett P-hus i fyra våningar?
__________________
==
http://mothugg.se
Martin C
114 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2008
@Johan: Håller med, ser fruktansvärt ut. Kvarter är receptet
Mikael Kreutz
498 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2008
Martin C skrev:

@Johannes: "Hurry't" är att den gör sig själv synlig på ett helt annat sätt än den öde industrimarken runt om. Den är fruktansvärt ful helt enkelt och hör icke hemma i en modern stadskärna Sen tycker jag inte att det har skyndats speciellt mycket då den stått där den stått oanvänd i 15år och fortfarande finns inga planer på att göra något åt den. Det blir väl som med Götaälvbron, den får stå där tills den ramlar ihop av sig själv.


Först konstmuseet och nu säger du att gasklockan också är ful. É du go eller? Jag tror man kan göra något väldigt intressant av gasklockan, utställningshall, kontor, bostäder, hotell etc. Se bara på vad andra länder gör med sina gamla industrireliker;

http://www.gasometer.de/en_GB/index.php?pid=1


http://www.arcspace.com/architects/nouvel/gasomet..http://www.treehugger.com/files/2008/03/recycling..http://www.unlekker.net/proj/gasometer/index.html
Senast ändrad 18 maj 2009 22:57
Martin C
114 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2008
@Mikael: Haha, "okej" att ni försvarar Konstmuseet men nu har det gått för långt. Ska ni bevara Gasklockan också så tänker jag starta ett eget Yimby för oss med ögon som fungerar!
Profilbild
Axel Demker
8 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: April 2009
Tycker att Johannes är inne på rätt spår. Det är ju dock tråkigt att byggnaden får stå och förfalla, om man nu skall lita på det som står i artikeln. Inte för driftskostnaderna, men för byggnadens väl och ve så borde ett beslut om framtida användning fattas rätt snart.

Som landmärke och symbol för en del av stadens historia har gasklockan ett självklart existensberättigande. Fult och snyggt är individuellt och mindre intressant, tycker jag. Gasklockan står där den är och stadens invånare har en relation till byggnaden. Den borde kunna byggas om till bostäder, kontor eller någon annan form av social verksamhet eller alltihop på en gång! :-) Det positiva med chalmeristens förslag var att han tagit intryck av gasklockans form och utförande, även om jag helst ser att man bygger om befintlig klocka.

Varför inte se den som uppstickare och utropstecken i en omgivande kvartersstad? (jfr. Axel Dahlströms torg)

/Axel
Martin C
114 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: December 2008
De river dock de fula i stål (som gasklockan i gbg) och bevarar de fina i tegel (som vi inte har). Men en liknande stadsdel som värtan-området inkl skyskrapor hade varit snajsigt runt gasklockan (efter den rivits) imho.
Profilbild
Krister Malmqvist
228 Inlägg
Ort: Göteborg, Gick med: Februari 2010
Rivningen av gasklockan skulle redan ha påbörjats men eftersom två av de rivningsföretag som förlorat upphandlingen har begärt överprövning hos Förvaltningsrätten i Göteborg så har rivningen stoppats tills vidare. Förvaltningsrätten avslog under torsdagen yrkanden från rivningsföretagen. Företagen har nu tre veckor på sig att begära en överprövning hos kammarrätten. Och det kan bli problem för pilgrimsfalkarna om rivningen drar ut på tiden.

– Senast förste februari 2016 måste gasklockan vara riven, annars hinner inte pilgrimsfalken hitta en ny boplats innan den ska häcka, säger Tommy Järås.

Rivningskostnaden är kalkylerad till mellan 8 och 10 miljoner. Enligt den gamla detaljplanen ska marken användas för industriändamål, men en ny detaljplan är på gång. De närmaste åren kommer Trafikverket och Västtrafik att använda området som uppställningsplats för sina fordon.

 > Städer
 > Centrum
Gasklockan

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.