Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Allmänt

Hur är det med gröna fasader?

Sofia Buhrgard
159 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2012
Jag och en kurskamrat diskuterade gröna fasader häromdagen. Vi tycker båda att det verkar vara ett mycket bra sätt att få in grönska i stadsmiljön. Vi undrade dock varför det inte verkar vara så särskilt populärt att ordna dessa gröna fasader. Man ser ibland exempel på inovativa byggnader eller nya projekt men det måste väl gå lika bra att spänna upp ett nät på gaveln av ett funkishus och plantera lite murgröna som får växa uppåt längs väggen.

Så hur kommer det sig att gröna fasader bara verkar planeras för nya, dyra byggnader? Kanske kräver den kostsamt underhåll med rensning och borttagning av döda växter. Eller är det att växternas rötter kan skada husgrunden?
Är det någon som har koll på nackdelarna?
Senast ändrad 10 februari 2013 18:08
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Det kanske bara är så att moderna hus har fasader som med sin blotta fulhet dödar allt levande. Så var det visst med Arkitekturhögskolan i alla fall, som man förgäves har försökt få den planerade murgrönan att växa på nu i en halv mansålder.
Sofia Buhrgard
159 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2012
Herbert Tingesten skrev:

Det kanske bara är så att moderna hus har fasader som med sin blotta fulhet dödar allt levande. Så var det visst med Arkitekturhögskolan i alla fall, som man förgäves har försökt få den planerade murgrönan att växa på nu i en halv mansålder.


Haha det är sant. Här är en bild på den sparsamma växtligheten.
Profilbild
Robin Andersson
238 Inlägg
Ort: Stockholm/Linköping, Gick med: Juli 2008
De flesta moderna fasader för "dussinbyggnader" är ju konstruerade på ett sätt som inte riktigt gillar infästningar. Med andra ord, kanske beroende på kostnader?

Men så är ju fasadväxter ett sätt att både absorbera buller, partiklar och att minska koldioxidmängden lokalt. Så det är ju bra ur miljösynpunkt.

Sen finns det teorier om att vi "behöver grönska" runt omkring oss för att må bättre. Jag är personligen tveksam till att vi behöver grönska <i>på det sättet</i>. Jag tror mer att vi behöver en mer småskalig och nära växtlighet. Alltså grönska som vi kan ta på och "känna" med fler sinnen än med synen.

 > Allmänt
Hur är det med gröna fasader?

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.