Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Argument för att riva slussen

Sofia Buhrgard
159 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Oktober 2012
Nu i julhelgen träffade jag lite släktingar som jag fick veta är väldigt mycket för att bevara Slussen och vi hade lite diskussioner om detta. Jag blev lite irriterad på mig själv för att jag inte hade fler argument för att riva. Jag har alltid sett det som självklart att Slussen kan bli mycket bättre än den är idag och alla på min utbildning i stadsplanering håller med, lärare och elever. Däremot var det svårt för mig att förklara detta för en oinsatt och det blev mest subjektiva argument att den är ful och anpassad huvudsakligen för biltrafik. Är det någon som har tips på fler enkla argument som jag kan ta till nästa gång?
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Det enklaste argumentet är ju att den blir lika dyr att renovera som att bygga ny. Och då kan man ju bygga något nytt som ger mer plats för något annat än bilar.
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Det enklaste argumentet för just rivning är väl att t o m bevararna medger att anläggningen är i så dåligt skick att den måste rivas. Det bevararna vill är att bygga upp en identisk kopia igen, och det blir i och för sig säkert något billigare än Nya Slussen eftersom mängden överdäckningar är mindre, men som Jan påpekar, varför ska man inte ta chansen att byta ut anläggningen mot något som är mer för människor och mindre för bilar, nu när trafiken har gått ner till ca 1/3 av vad den byggdes för.
Senast ändrad 27 december 2012 16:23
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007

Argument för att riva slussen

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.