Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Allmänt

Länkar

Axel H
79 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: April 2009
Tänkte bidra med en intressant sida med väldigt handfasta exempel på hur man kan "stadsläka".

http://www.urban-advantage.com/index.html

Kolla in bilder och sedan "waterfront" och tänk Fyrisån söder om islandsfallet.
Profilbild
Eric Thärnström
163 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: Mars 2008
Klockrent!

Något för både Librobäck, Boländerna och kanske Salabackar. Där ser man också vad träd kan göra för stadsrummet. Med fler träd utefter gatorna minskar behovet av direkt solljus för att skapa en trevlig känsla i gatuplanet. Ett område tjänar också på att bromsa hastigheterna och skapa en mänskligare skala. Väldigt trevligt!
Henrik Ottosson
46 Inlägg
Ort: Uppsala (Ulleråker), Gick med: Maj 2009
Mycket trevliga länkar!
Förhoppningsvis omformas området runt Willys på Kungsgatan som man kan se på den första bildsviten, dock med lite högre hus.
Japps, träd och grönska är viktigt för hur stadsrummet uppfattas. Kanske bottnar det i faktum att vi är biologiska varelser för vilka färgen grönt signalerar mat, välmående och möjlighet till skydd från fiender (kanske lite drastisk extrapolation, fast färgen grönt är ju den mest lugnande i bl.a. sjukhusmiljö).
Hur som helst, det är viktigt att stråk av träd planeras in vid ny- och ombyggnationer i princip överallt, dock givetvis inte som "gröna vallgravar" framför hus. Jag skulle gärna se att Östra Ågatan utanför gamla stadsbiblioteket fick lite träd (dvs mellan Gotlands nation och Gamla torget). Det skulle sannolikt göra att den sträckan blev mer levande med något kafe el.dyl. Och gärna lite träd på Stora torget (det fanns tidigare, eller hur?).
Slutligen bör nybyggnationer enligt min mening utformas så att befintliga träd i så stor omfattning som möjligt bevaras.
Profilbild
Alexander Åkerman
229 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: Februari 2010
Såg en mycket intressant dokumentär om arkitekten John Lautner på Svt igår. Den handlar inte om stadsplanering, utan är mest en visning av lyxiga privatbostäder. Dock väldigt häftiga sådana. Det jag tycker var mycket intressant är hur han anpassar sina hus till omgivningen.

http://svt.se/2.109829/1.1792664/john_lautner_pro..

 > Allmänt
Länkar

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.