Utskrift från uppsala.yimby.se
....

 > Allmänt

Ägarlägenheter

Profilbild
Eric Thärnström
163 Inlägg
Ort: Uppsala, Gick med: Mars 2008
Jag har en liten fundering/idé. Tänk om byggbolagen byggde ägarlägenheter istället för bostadsrätter i alla sina projekt. Ett företag (läs: kommunalt bostadsbolag) kan inte köpa en bostadsrätt, men det kan köpa en ägarlägenhet och hyra ut den (dessutom utan en föreningsstyrelses godkännande). Då öppnar man upp för möjligheten att några lägenheter i en trappuppgång blir hyresrätter istället för äganderätter. Kanske inte idag, men imorgon, och möjligheten finns.

Som ägare av ett antal lägenheter i en trappuppgång skulle bostadsbolaget också få ett antal andelar i samfällighetsföreningen för trapphusen och de gemensamma utrymmena. Detta borde vara en trygghet för de andra ägarna, eftersom det då finns tillgång till en mer professionell förvaltning.

Som byggare skulle det också kunna bli en säkerhet. När ett byggföretag ska bygga ett antal lägenheter har de en kvot de måste fylla innan de börjar bygga. De kanske måste ha sålt 50% av lägenheterna innan de sätter spaden i marken för att vara säkra på att få allt sålt. I dessa tider kan det vara svårt att fylla kvoterna, eftersom bostadsrätter enbart kan säljas till privatpersoner, och då haltar bostadsbyggandet. Men om det är ägarlägenheter så kan ett bostadsbolag köpa tillräckligt många lägenheter för att fylla kvoten så att bygget kan starta. Det tjänar byggföretagen på också.

Kommentarer?

 > Allmänt
Ägarlägenheter

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.