Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Intressant dokumentär från 1974

Pär Widegren
7 Inlägg
Ort: Stockholm (Kristineberg), Gick med: April 2008
Expressen-journalisten Olle Bengtzon, kritiserar i en 36 minuter lång dokumentär tidens storskaliga och dåligt planerade bostadsbyggande.Intressant att se att det fanns människor med en vettig syn på bostadsbyggande även på den tiden.

http://svtplay.se/v/1393131/oppet_arkiv/husesyn_i..
Profilbild
Niklas Öhrström
2101 Inlägg
, Gick med: Januari 2008
Det är ju en småstadsidyll han målar upp ("tätt och lågt"). Olle Bengtzons kritik är ju på många sätt relevant och jag gissar att detta var del i den samhällsklimat som ledde till att senare delen av miljonprogrammet bestod av mest småhus och den postmodernism som uppstod i miljonprogrammets efterdyningar. Men våra postmodernistiska förorter (och dit räknar jag även Södra Stationsområdet) lider till stor del av samma problem som de modernistiska förorterna gjorde.

Och de förorter som han målar upp som bra lämnar väldigt mycket övrigt att önska. De parametrar han identifierar är ju tätheten och variation. Men han missar problemen med trafikseparation. Han verkar heller inte se problemen med funktionsuppdelning.

Men framförallt tycker jag att han gör sig skyldig till samma misstag som de modernistiska planerarna. Han antar att tätt och lågt bör vara någon form av mall som passar alla. Men många föredrar storstaden med de möjligheter till acceptans och att, om man så vill, kunna leva anonymt.
__________________
När får vi se Lindhagen II?
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008

Intressant dokumentär från 1974

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.