Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Censur som verktyg i stadsbyggnadsdebatten

Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Det kan man säga mycket om, och den som varit med ett tag vet att det närmast är regel med censur av oliktänkande på stadsbyggnadskonservativa bloggar och forum. Tänkte bara nämna att självaste Epstein just stängde kommentarsfältet i en artikel om Slussen när kritiken om dålig faktakoll blev alltför besvärande. Den som vill kan fortfarande se kommentarerna genom att klicka på kommentarspilen och lägga till "comments" i URL:en (eller helt enkelt använda den här länken där jag gjort det redan).

Vad fick honom att ta till den metoden? Tja, killen han skrev om, Lennart Klaesson (arkitekt och sakkunnig i handikappfrågor) beslogs med att ha skrivit ihop en nästan 100% hopljugen rapport om nya Slussens tillgänglighet för Handikappförbundets räkning. Det är ytterst från den rapporten som alla stolligheter om ohemula brolutningar och handikappotillgängliga platser kommer ifrån, för både Handikappförbundet och media tycks ha svalt den okritiskt. Sedan sexade Epstein upp den med lite egna påhitt som t o m Klaesson tog avstånd ifrån i kommentarsfältet.

Rapporten finns inte på webben men arkitekt Klaesson var vänlig nog att mejla den till mig. Jag debunkade den i vanlig ordning och väntar just nu på hans svar. Har han inget så skickar jag avslöjandet vidare till berörda politiker. Men det är en annan historia (som jag återkommer till).
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Sidan har nu öppnats igen och Epstein har tagit det ovanliga steget att gå in och kommentera själv. Det hedrar honom att alla kritiska kommentarer fick vara kvar intakta.
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Läge för ett blogginlägg om den felaktiga rapporten på bloggen?
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
(Historisk not: Blogginlägget som Anders efterfrågar blev skrivet kort härefter och finns att läsa här, samt även på Newsmill).


Stockholm Skyline nu. Det har varit något så ovanligt som en NIMBY-blogg med en någorlunda fri debatt alltsedan starten för 1 1/2 år sedan. Alla kommentarer förhandsmodereras och ungefär vart tionde inlägg släpps aldrig fram, men det kan man ha överseende med. Den sista veckan har emellertid censuren hårdnat betydligt.

I tråden om Norra Djurgårdsstaden har det nu gått så långt att tre av fyra inlägg anses för farliga för att släppas fram. Nedan ett exempel, bara för att visa att det inte rör sig om något som tillnärmelsevis bryter mot några forumregler eller netikett. Inlägget är ett svar på ett annat inlägg som tar upp arkitekt Lars Marcus' artikel i Tidningen Arkitekten, där han säger att täthet inte kan uppnås med högre hus därför att "erfarenheten säger oss att de inte kan stå för nära varandra":

"Med all repekt för Marcus så tycker jag nog han är ute och cyklar på just den punkten. Om han verkligen hade testat sitt påstående mot verkligheten så hade han noterat att de flesta av innerstadens höghus faktiskt står ganska nära ett annat höghus. I fallet Hötorgshusen är mellanrummet bara ett tiotal meter! Och antagandet att enstaka höghus inte höjer tätheten motbevisas väl bäst av Studentskrapan."

Ovårdat språk? Nej. Länkar till upphovsrättskyddat material? Nej. Hets mot folkgrupp, rasism, uppmaning till lagbrott? Nix, null, nada. Personangrepp? Då ska man vara bra känslig. Off topic? Nej, artikeln handlar huvudsakligen om just täthetsaspekter.

Slutsatsen kan bara bli att det handlar om fakta som SS finner alltför "farliga".
Senast ändrad 22 mars 2012 19:30
Profilbild
Anders Gardebring
3334 Inlägg
Ort: Stockholm (Vasastan), Gick med: September 2007
Ss skriver mycket klokt och har många kloka tankar. Tyvärr har man en hangup i ett dogmatiskt motstånd mot högre bebyggelse som grundar sig i Pathos snarare än Logos. När man argumenterar mot ett rent subjektivt känsloargument med mer objektiva faktagrundade argument blir det lätt problem för den med känsloargumentet, vilket ss kommentarsfält tyvärr uppvisar.
__________________
Original YIMBY
Hemsida: http://gardebring.com/

Senast ändrad 22 mars 2012 22:00
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Ser man på, nu blev ovanstående inlägg faktiskt framsläppt på andra försöket. Då återstår ett par dussin andra. Mejlade Sjevtjenko-Sandin och påtalade vikten av en fri och öppen debatt utan censur och det kan ha inverkat. Kanske han följer den här tråden också (jag länkade till Yimby.se som exempel på en sajt som inte tillämpar censur).
Herbert Tingesten
1366 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Augusti 2009
Nu införde SS registreringstvång via telefon och krav på fullständigt och korrekt namn för att få kommentera (vilket knappt någon har använt tidigare). Då dör rimligen diskussionen precis som på alla andra Nimby-fora. Synd, för ett tag såg de faktiskt ut som en seriös röst i stadsbyggnadsdebatten.
Jan Wiklund
1107 Inlägg
Ort: Stockholm (Lidingö samt Limoux), Gick med: Februari 2008
Kan man över huvud tala om censur i bloggsammanhang? En blogg är ju en privat egendom som drivs i ett privat intresse, och privatpersoner kan väl inte ha några krav på sig att publicera allt?

Möjligen kan man tala om dåliga eller ogina eller snåla debattmetoder. Censur för tankarna till yttrandeförbud och auktoritära makthavare som genomtrumfar tystnaden med polis och fängelser, och jag tycker begreppet ska reserveras för sådana (annars har man ju inget ord att ta till om det verkligen införs censur!). Debatten förs ju på olika medier, och varje medium har sina redigeringsprinciper.

Traditionellt kommenterar medierna varandra, vilket garanterar mångfalden. Tack vare länkfunktionen är det dessutom lättare att genomföra sådan intermedial debatt nu än det var för hundra år sen när det fanns gud vet hur många tidningar i Stockholm som var och en stod för något intresse och försvarade detta med näbbar och klor.

En möjlighet vore kanske att ta initiativ till en gemensam funktion för alla bloggar som diskuterar Stockholms- och stadsbyggnadsfrågor? Nånting i stil med funktionen Andra bloggar här till höger, fast med den senaste rubriken synlig. Den som då inte införde denna funktion skulle snabbt få rykte för att vara just snål och ogin och få stå där med skammen.
Senast ändrad 26 mars 2012 11:45

Censur som verktyg i stadsbyggnadsdebatten

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

Spamanvändare?
15 December 2021 13:42 av Erik Westberg
Gratis illustrationsprogram?
11 Mars 2020 04:44 av Huai Chuan

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.