Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Konstens Hus snart

 

Milwaukee Art Museum

Den 10 november hålls ett seminarium angående Uppsalas konstmuseum. Ett Konstens Hus håller på att glida upp som nästa stora kulturprojekt i staden och nu inleds diskussionen: Var ska det ligga och hur ska det se ut?

Idag har Uppsala Konstmuseum en väldigt dålig placering. Lokalerna är närmare 250 år gamla och långt ifrån anpassade för verksamheten. Trots ett fantastiskt läge är det få som vet var det ligger. Byggnaden säger ingenting om den moderna konst som museet visar upp. Trots det fantastiska läget är platsen dessutom väldigt svåråtkomlig. Uppsala Konstmuseum gömmer sig idag i Uppsala Slott.


Konstmuseet försvaras väl, men mot vem?

Uppsala Slott var på sin tid en av Europas starkaste försvarsanläggningar. Det placerades högt uppe på Kronåsen för att göra det svårare för fienden att anfalla. Har man väl försökt ta sig upp för backen är man inte lika stridslysten längre. Fråga de som tränar genom att springa upp och ner för backen på kvällarna. Trots att Slottet ligger otroligt centralt upplevs det som väldigt avlägset och det är något som "vare sig rulltrappor eller reguljär stadsbuss" kan göra något åt.

Nej, vill man ha ett konstmuseum för folket måste det vara tillgängligt, d.v.s. centralt. Om konsten ska kunna berika människors vardag måste den vara en del av den. Där finns varken Uppsala Slott eller Seminariet med som ett alternativ. Museet måste finnas här och nu. Det behövs ändamålsenliga lokaler som kan öppna upp för den internationella konsten samtidigt som det finns plats för den lokala. I globaliseringens tidevarv måste det finnas utrymme för bådeoch. Det krävs också en arkitektur som visar att Uppsala kan, trots allt. Vill man skapa bestående värden måste arkitekturen få större spelrum och möjlighet att uttrycka sig lika starkt som den konst den rymmer. Ett nytt konstmuseum måste få utmärka sig.


Weisman Art Museum

Konst är inte bara vackert, det sporrar också en stads utveckling dels kulturellt (självklart) men också ekonomiskt. Om ambitionen är att Uppsala ska ha ytterligare 50 000 invånare inom 25 år är det dags att bygga staden för det också. Om Uppsala ska vara en kunskapsstad även i framtiden är det dags att framhäva kulturen. Det är hög tid att hitta en plats för ett nytt Konstens Hus.

Uppdatering
Nu finns det en tråd om Konstens Hus i forumet.
Gå med i YIMBY Uppsala
Skriv en kommentar:
<b>, <i>, <u> och <s> kan användas.
För att skapa en länk, skriv bara länkadressen (http://server/dokument).
Observera att javascript måste vara aktiverat i din webbläsare.

Namn:

Epost:

 (syns ej publikt)

Hemsida:

Blogg:

Innan du postar
Alla skall känna sig välkommna att diskutera på yimby.se.
Tänk därför på att vara konstruktiv i din kommentar - undvik personangrepp och onödigt hårt språk.
Inlägg som inte håller sig till dessa regler kan komma att tas bort.
Kommentarer:
 0
Axel H (9 November 2009 11:20):
Hoppas verkligen att det blir parkeringen vid tullhuset som konstens hus ska stå. Det är det bästa förslaget jag har hört hittills. Det ska verkligen bli spännande att följa utvecklingen. Man måste ju säga att förutom den skara som verkligen förkastar musikens hus så blev det ju en succé. Det huset är ju nästan lika omnämnt i sverige och världen som domkyrkan. På samma sätt som musikens hus har expanderat innerstaden österut hoppas jag att konstens hus gör söderut. Tänk vilket tillskott till "årummet"! Genom att placera huset halvvägs till industristaden kan man på ett snyggt sätt integrera alla de nya bostäderna till staden och "skatteverkshuset" är det enda hindret som är kvar.
 0
Alexander Åkerman (9 November 2009 13:40):
Jag håller med Axel om att det är ett mycket bra läge för ett konstens hus och det är också en plats där man har stora möjligheter att ge huset vackra former också. Man kanske borde kontakta Frank Gehry eller någon annan formens mästare... Även om jag tror att just Frank är trött på alla förslag han fått om symbolbyggnader sen guggenheim bilbao...
 0
Eric Thärnström (9 November 2009 15:38):
På den översta bilden ovan kan man se ett av Santiago Calatravas mästerverk. Det är också en potentiell arkitekt. Just Milwaukee Art Museum ska ha varit baserat på en mycket stor donation som sedan fått fler bidrag av privata intressenter. Det är en väg att gå.
 0
Axel H (9 November 2009 17:09):
Det vore ju väldigt förmånligt om man kunde finansiera konstmuseet delvis med privata donationer. Jag är dock tveksam till om vi har samma tradition av donationer här i Sverige.

Vad gäller val av arkitekt så tänker jag inte förorda någon, men det skulle vara spännande med någon lokal talang. Någon med anknytning till platsen och förståelse för sammanhanget. På samma sätt kan jag i och för sig tycka att det skulle vara lite kul med någon som kommer in med helt nya perspektiv. Jag tycker båda exemplen i artikeln är snygga.
 0
Henrik Ottosson (9 November 2009 21:49):
Donationer beskattas mycket högre i Sverige än vad de gör i USA. Om denna beskattning skulle lyftas är det många olika sektorer som skulle gynnas.

Vad gäller arkitekt skulle jag föreslå någon yngre, istället för Gehry (han är trots allt runt 80 år om jag inte missminner mig). Och även om det inte blir någon från Uppsala eller ens Sverige, skulle man kanske kunna premiera en yngre europeisk arkitekt som är på uppgång. Alltför mycket upmärksamhet läggs enligt min mening på dinosaurer som Gehry och Calatrava. Ställ som krav att den som ritar Konstens Hus skall vara som högst 40 år.
 0
Alexander Åkerman (10 November 2009 00:20):
Jag bryr mig inte vem som ritar... Huvudsaken är att det blir bra... Jag skulle gärna åta mig att "rita" ett konsthus. Och Frank Gehry är ingen dinosaurie... Han är ett litet barn i en mycket gammal kropp...
 0
Henrik Ottosson (10 November 2009 06:45):
Anledningen att låta en yngre "starkitekt" på uppgång rita är att han/hon har framtiden för sig och kommer att rita mycket mer efter(!) att Konstens Hus i Uppsala uppförts. Tycka vad man vill, Gehry är trots allt 80 år och kommer sannolikt inte rita så värst mycket mer. Vill Uppsala ha det "sista" en starkitekt ritar eller någon av de första byggnaderna en yngre starkitekt ritar? Sannolikt kommer den framtida uppmärksamheten för Konstens Hus i Uppsala bli större om man väljer en yngre arkitekt som ritar mycket annat i framtiden.
 0
Henrik Ottosson (10 November 2009 07:33):
Ett intressant förslag i dagens UNT av Carl Lindecrantz.
http:​/​/​www2.​unt.​se/​pages/​1,1826,MC=​5-​AV_​ID=​980​0​74,0​0​.​h.​.​
Det viktiga är ju som sagt att huset är tillgängligt och att det är funktionellt och flexibelt så att det enkelt möjliggör för konstutställningar.
 0
Eric Thärnström (10 November 2009 14:36):
Sen hade det förstås varit en fördel om huset var öppet för allmänheten, både fysiskt och mentalt... Det känns som att Sanningsministeriet har landat. Men det är förstås min högst personliga smak.
 0
dualisten (11 November 2009 11:00):
Ang. arkitektförslaget i UNT, så ska väl den mörkgrå volymen föreställa den planerade gallerian på parkeringsplatsen bakom Åhlénshuset. Om man således fokuserar på den främre, ljusare, öppna volymen, och bortser från den kassa bildkvalitén, så går tankarna till ett uttryck som inte ligger alltför långt bort från: http:​/​/​static.​dezeen.​com/​uploads/​20​0​7/​12/​kaufman_​20​0​7-​.​.​ .

Fin idé kort sagt, men riktigt så anonym i sitt uttryck hade den ändå inte behövt vara.
 0
Axel H (11 November 2009 14:54):
Jag tolkar alla volymerna som del av konstmuseet. Hur som helst kan jag hålla med dig om att byggnaden gärna hade fått sticka ut lite mer.
 0
Jarl H (17 November 2009 09:55):
Carl Lindecrantz förslag (Åhlensparkeringen) har väldigt monotona, "slutna" väggar utan fönster. Det är lite olyckligt med tanke på att Smedsgränd på andra sidan Dragarbrunnsgatan inte direkt är välkomnande och inbjudande med sina långa tegelväggar, lastkajer och garageinfarter.
Om museet ska ligga på Åhlensparkeringen bör man absolut öppna upp bottenvåningen med ordentliga fönster.
 0
Eric Thärnström (17 November 2009 11:30):
Jag och Jarl är helt överens om att museet måste vara mer öppet för omvärlden. Vill man att vanligt folk ska lockas in i konstens värld måste det vara öppet och ha något som bjuder in nya besökare. Både Dragarbrunnsgatan och Smedsgränd är idag alldeles för slutet redan som det är.

Något som känns ganska naturligt vore om byggnaden var åtminstone två-tre våningar högre än husen runt omkring. När vi nu har en symbol för musiken som sticker upp över taken borde även konsten få den möjligheten.
 0
Alexander Åkerman (18 November 2009 00:35):
Jag tror visst att man kan bygga ett öppet konstmuseum bakom åhlens parkeringen. Med öppet menar jag ett hus, som är välkomnande för allmänheten och en fasad, som visar vad som sker inuti huset.

Man bör inte bygga högt för höjdens skull. Att göra ett hus utmärkande genom sin höjd är ungefär, som om en komiker tar billiga poäng genom elaka skämt - något, som lätt glöms bort när nästa komiker kommer. Samma sak med högre hus - de kommer antagligen glömmas när ett högre hus byggs intill, vilket sannolikheten är relativt stor för.

Husets höjd har helt och hållet med val av plats att göra. Åhlensparkeringen - högt hus. I hamnen - lägre och längre. I odinslund - ett lägre och böljande hus, som anpassar sig till de bevuxna träden. I slottsbacken - stora delar under jord. etc.
 0
Eric Thärnström (18 November 2009 09:56):
Alexander Åkerman
Precis vad jag menade med öppenheten. Platsen är det inget fel på, men utförandet lämnar en hel del att önska.
 0
Johan (20 December 2009 23:26):
 0
Henrik Ottosson (2 Januari 2010 09:59):
Det ser riktigt dystert ut för konstens hus i Uppsala, budgeten dras till och med ner för det nuvarande konstmuseet. Sebastian Johans krönika i dagens UNT är lite av ett upprop:
http:​/​/​www2.​unt.​se/​pages/​1,1826,MC=​5-​AV_​ID=​998696,0​0​.​h.​.​
I papperstidningen heter krönikan "Inget gott nytt konstår i Uppsala" och det är bara att hålla med.
Vi borde ta med en tydlig passus om Konstens Hus i översiktsplanen (var det bör ligga m.m, enligt min mening på parkeringen söder om Tullhuset och man bör utlysa en internationell arkitekttävling).
Rent generellt borde Uppsala oxå se till att lyfta in mer bildkonst och skulpur i stadsrummet.
 0
Eric Thärnström (3 Januari 2010 21:16):
Jag tror att Konstens Hus har större överlevnadschanser om man strider för det på andra sätt. Översiktsplanen är så pass övergripande att den inte kan gå in på sådana "detaljer". Diskussionen måste hållas mer levande än så.

Karlstad funderar på att bygga en ny konsthall och där är man så seriösa att tjänstemännen får utreda saken.
http:​/​/​nwt.​se/​kultur/​article631325.​ece
Intresset växer, och opinionen och politikerna börjar nappa på idén.
http:​/​/​nwt.​se/​kultur/​article63210​8.​ece
http:​/​/​nwt.​se/​kultur/​article638230​.​ece
Karlstad är på hugget. Ska vi vara sämre?
 0
Petal Joan Roberts (28 Januari 2010 16:22):
Bra att ett helt nybyggt konstmuseum i Uppsala diskuteras! De förslag som har kommit är ju bara förslag, först måste stan vara beredd att bygga, sen kan diskussionen om plats ta vid. Håller med om att ge yngre arkitekter chansen att visa vad de kan..förutsett att de har talat med de som ska jobba, ställa ut i, besöka huset! Ingen mening med ett flott hus som är svårt att arbeta i eller krångligt invändigt, det är ju det som är problemet nu med Slottet. Men Konstmuseet har ju presenterat många intressanta utsällningar under senare år trots svårigheterna vilket gör att vi vill ha ett bättre hus för att kunna visa konsten i.
 0
Alexander Åkerman (28 Januari 2010 17:39):
Den politiska viljan för ett konstenshus verkar tyvärr inte vara särskilt engagerat. Det är synd! Ett mer attraktivt konstmuseum behövs här i stan. Möjligtvis skulle ett nytt konstmuseum kunna få plats i ett hus ägnat för skapande - en plats där stadens invånare och dess alla konstföreningar, musiker och teaterföreningar kan få möjligheten att skapa och dela med sig av sina verk. Det kan bli en plats där stadens alla konstnärsjälar kan träffas, utvecklas och upptäcka nya konstformer. En plattform för kulturskapande.

Genom en sådan satsning skulle Uppsala kunna bli Sveriges kulturella centrum, med många nya konstnärer, musiker och skådespelare!
 0
Henrik Ottosson (28 Januari 2010 18:33):
Uppsala har helt klart en potential att bli Sveriges kulturella centrum - och bör oxå bli det!
Men inte all aktörer verkar ha vaknat upp lika mycket i Uppsala som i andra (mindre) svenska städer.
Exvis Uppsala universitet måste enligt min mening satsa på att bygga upp en konstnärlig fakultet (Uppsala Konstakademi). Där är nu Umeå universitet mycket långt framme och kommer snart inviga en sådan fakultet.

Det behövs oxå (som du skriver Alexander) fler mötesplatser för konstutövande. I Göteborg var/är detta mycket mer sprudlande, lättillgängligt och synligt. På A-sektionen på Chalmers anordnades fri kroki varje onsdag kväll, Folkuniversitetet Gbg anordnade fri kroki torsdag kväll och söndag förmiddag, och de hade Lördagsskolor (jag gick på den i skulptur). Först förra terminen kunde man gå en kurs i skulptur här i Uppsala.
Kanske man borde försöka få igång mer av detta - folkliga mötesplatser för konstnärligt skapande. Det behöver ju inte vara ett speciellt hus till en början (sannolikheten är väl väldigt liten att politikerna kommer vilja satsa utan att det finns ett frö).
Petal vad är dina kommentarer?
 0
Petal Joan Roberts (26 Februari 2010 12:58):
Alexander säger 28 jan att det är synd politikerna inte inser värdet av ett nytt konstmuseum. Hjälp oss då att få dem at vakna! De verkar istället vilja splittra den nuvarande verksamheten i två delar, museet kvar på slottet och en konsthall nere på stan. Varför? Vad skulle det göra för nytta? De vill inte betala för mer personal för den nuvarande verksamheten, men är villiga att satsa på dubbla personalstyrkor. Hur går det ihop? Och hur skulle det öka tillgängligheten till museet på slottet?
Henrik efterlyser mer folkliga mötesplatser för konstnärligt skapande. Det finns ju redan på museet, mest för barn och ungdomar, men jag tror även vuxna borde kunna få plats där; även UKK (Uppsala Konstnärsklubb) har verksamheter som lätt skulle kunna utökas att omfatta allmänheten. Sen finns ju alla studieförbunden, fast deras kurser har blivit rätt dyra, eller hur?
Den 9 mars kommer Lena From till Stadsbiblioteket kl.18 att berätta om 'Konstmuseum i en liten storstad'. Det blir intressant att höra vad hon har att säga!
 0
Henrik Ottosson (26 Februari 2010 20:27):
Så universitetet har krokiteckning som är öppen för anställda, men kanske konstmuseet, i samarbete med UKK, skulle kunna ordna krokiteckning som är öppen för ALLA Uppsalabor i sina lokaler uppe på slottet?
Att börja en söndag med fri kroki som man kunde göra i Folkuniversitetets regi i Göteborg (kostade typ 40 kr per gång) var helt underbart.
Jag har oxå föreslagit för Krassimir Kolev som undervisar skulptur vid Folkuniversitetet här i Uppsala, att man skulle kunna börja med det här.
Om man ordnar fri söndagskroki tror jag att det är bäst om det är just fritt, dvs inte någon egentlig kurs. Man kan gå om man känner för det, och det kostar en liten slant, typ 50kr för ett 2-3 timmarspass. Såpass att det täcker kostnaden för modellen - vilket givetvis dock beror på hur många som kommer och tecknar.

Och jag ska försöka komma till Lena Froms föreläsning den 9 mars, men inte helt säkert.
 0
Henrik Ottosson (28 Februari 2010 14:41):
Petal: Lägger in min kommentar om Leche-huset vid järnvägsparken (från bloggen om det nya stationshuset) här oxå eftersom iden bör vara intressant ur perspektivet Uppsala som konststad:
Jag skulle gärna se att den norra fasaden på Leche-huset, som så gott som är en enda stor tom husvägg bortsett reklamskylten för PepparPeppar, används till något häftigt. Mitt förslag skulle vara en gigantisk konstalmanacka; för varje månad skulle man kunna spänna upp en ny duk med ett konstverk av en Upplandskonstnär. När Läkarhuset byggdes om så spände Mollbrinks konst upp en gigantisk duk över byggställningarna med en målning (jag har glömt konstnär) som definitivt piggade upp i höstmörkret. Om man kör med dukar så blir det ju heller inte så kontroversiellt - gillar man inte en viss målning så behöver man ju bara vänta en månad tills den tas ned. Det är inte som en fasadmålning som sitter permanent.
Det skulle oxå fungera som reklam för kulturstaden Uppsala!
 0
Petal Joan Roberts (1 Mars 2010 12:21):
Henrik: kroki på museet på slottet i samband med UKK: visst, men lokal saknas. Det går inte att ha det i en utställningssal med publik som går in och ut hela tiden, och verkstaden där de andra barn/ungdomarverksamheterna hålls är olämpliga för just kroki, men jag ska prata med folk på museet om det. Sen, vem ska betala den som håller i det? Vi konstnärer är trötta på kravet att jämt ställa upp gratis.
Konstduken vid stationen: Vill minnas att vi hade stora ljuslådor där under Linnéjubileet, men det blir också en kostnadsfråga: vem betalar? Kommunen drar ned på museets resurser istället för att öka.
 0
Petal Joan Roberts (1 Mars 2010 12:24):
Tillägg: kom och säga din mening den 24 mars, kl.19.00 på UKK.s nya Åhuset vid Walmstedstska gården, då Sten Bernhardsson (kulturkontorets direktör) berättar om bl.a. kulturpolitiken i Uppsala. Gratis entré, allmänheten välkommen!
 0
Henrik Ottosson (2 Mars 2010 22:07):
Petal: Fast har inte universitetet tidigare haft kroki i en lokal på slottet? Förhoppningsvis finns den kvar och kan användas. Om lokalen ligger i anslutning till museet kanske man kan låta dom ta hand betalningen för söndagskrokin (typ 50 kr/person). Sedan vad gäller själva krokin tycker jag att den bör vara helt fri, dvs inte lärarledd. Det behövs dock någon som bokar in modell och ser till att han/hon får betalning, samt låser upp lokalen och ser till att den är uppvärmd etc. Kanske det finns något studieförbund som vore intresserat av att sköta det administrativa. Annars kanske det finns någon annan organisation/grupp (exvis, vi som är konstintresserade men som på sin absoluta höjd är amatörkonstnärer). Kanske något att diskutera den 24/3 - jag försöker komma till invigningen.

Och japps, jag vet att kommunens kulturbudget inte är vad den borde vara, fast kanske man kan hitta privata finansiärer. Sannolikt svårt för museet eftersom det är en långsiktig verksamhet, men för riktade konstarrangemang som exvis en konstalmanacka på någon nu tom husvägg borde det inte vara omöjligt att hitta en privat sponsor.
I det avseendet vad kostar en konstduk om 10x10 m2?
 0
Lars Zetterholm (3 Mars 2010 13:37):
Länets kulturbudget är enligt uppgift 20% lägre än riksgenomsnittet. Frågan är hur kommunen ligger till?
Här några jämförelser som fingervisning.
Karlstad har knappt 90.000 inv, i länet bor 250-275.000.
Där har Länsmuseet tre våningar med konst, ändå utreder nu kommunen att därutöver skapa ett nytt konstens hus!
Helsingborg med knappt 130.000 inv. har sedan länge ett konserthus med riktig symfoniorkester, stadsteater och så Dunkers Kulturhus med stark konstprofil.
Gävle med knappt 95.000 inv, (länet 250-275.000) har ett ganska nytt konserthus, riktig symfoniorkester och folkteatern, m.m. Länsmuseet där är stort med fyra våningar och har en av Sveriges största och mest värdefulla konstsamlingar och då inte bara lokal konst. Man har årligen flera hyfsat stora konstutställningar och flera aktiviteter, kurser m.m. Dessutom finns i kommunal regi ett fullödigt konstcentrum med konsthall.
Vet ej om gräset verkligen är grönare på andra sidan men lite blekt verkar det allt vara i Uppsala som trots allt är större än både Gävle och Karlstad tillsammans!
 0
Petal Joan Roberts (3 Mars 2010 17:07):
Henrik: Vet inte om den lokalen är tillgänglig längre, några privata företag har ju flyttat in där. Den har ju aldrig varit del av museet. Men ska höra, fast då blir det extra hyra. Det diskuteras i alla fall på museet din idé. Som sagt, någon måste kunna hålla i trådarna annars flummar det ut och den personen vill knappast arbeta gratis. Om ett studieförbund till ta hand om detta, vore det bra, om de klarar hyran.
Vad beträffar täckduken, visst vore det bra om någon privatfinansiär ville ställa upp. Fast då får man använda 'fria' bilder annars kommer BUS med en stor räkning... Fin idé tycker jag! Såg något liknande på Drottningholms slott under renoveringen där; föreställde själva slottet så man slapp se alla ställningarna m.m.
Välkommen till invigningen av Åhuset nu på fredag!
 0
Petal Joan Roberts (20 Mars 2010 13:52):
Den 24 mars kommer Sten Bernhardsson att prata på Åhuset. Tiden har ändrats till 17.30 - 18.30 OBS! Alla är välkomna!
 0
Henrik Ottosson (7 Maj 2010 20:30):
I Uppsalatidningen ger idag kommunfullmäktiges 1:e vice ordförande Agneta Simonsson (FP) ett försvarstal för Musikens Hus (http:​/​/​www.​direktpress.​se/​uppsalatidningen/​Aktuellt/​in.​.​)

På samma sätt som Musikens Hus expanderade stadskärnan österut och samtidigt sporrade Uppsalas musikscen borde det vara mycket hög tid att med hjälp av ett Konstens Hus placerat på parkeringen söder om Tullhuset se till att stadskärnan expanderar söderut.
Förhoppningsvis stödjer Agneta Simonsson och Folkpartiet en sådan kultursatsning oxå, det borde vara nästa anhalt efter att arenabyggena klubbats.
 0
Eric Thärnström (11 Maj 2010 17:18):
Det är lite intressant att man, som Simonsson påpekar, satsade på Musikens Hus under brinnande högkonjunktur medan man väljer att satsa på idrottsarenor i lågkonjunktur. Samtidigt finns det en poäng med att bygga i lågkonjunktur, eftersom högkonjunkturer annars är väldigt kostnadsdrivande.

Ett Konstens Hus intill Fyrisån skulle också driva på för en utveckling av åstråket för att bättre ta tillvara på möjligheterna, inte minst på den östra stranden.
Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.