Utskrift från uppsala.yimby.se
....

Ett nytt spår....

Profilbild
Johan Eriksson
342 Inlägg
Ort: Stockholm, Gick med: Februari 2008
... som hade hållt in i våra dagar är de två spårvagnsprototyper Sthlms Spårvägar inköpte 1952, enkelt möjliga att som Gbg bygga om till högertrafik 1967:
http://www2.sl.se/Templates/FMS/FMS_photo_result.aspx?id=3742&recid=114403

Enmansbetjänade dvs billigare driftskostnader utan konduktör och ingång fram precis som på en buss och med elektronik från amerikanska Westinghouse stod det i vågskålen 1952-57, -skulle Sthlm fortsatt satsa på moderniserad spårvägstrafik i innerstan....?:
http://www2.sl.se/Templates/FMS/FMS_photo_result.aspx?id=3742&recid=110394

Interiör med det ena, rundade frontfönstret:
http://www2.sl.se/Templates/FMS/FMS_photo_result.aspx?id=3742&recid=119288

1946-52 hade SS köpt 100 moderna "mustanger" + 70 släp, bytt räls där det behövdes, anpassat torg o platser till en snabbare och säkrare trafik, och 1956 färdigbyggt Söderhallen som nu är bussgarage....

De två protyperna blev "udda" bland de övriga vagnarna men passade perfekt för den nya "Sightseeinglinje 700" som med start från Tegelbacken tog en på en rejältur runt stan och man passerade tex S:t Eriksplan, -Obs färgchock!:
http://sporveismuseet.no/catalog/images/7603_stockholm_pcc-vogn_11_st_eriksplan.jpg

-med kvinnliga guider i ljusblå dress och med rökning givetvis tillåten

Det svängde alltså mycket snabbt dessa "rekordår" med en mycket stor portion USA på alla "nya" sätt. 1957 beslutar Fullmäktige att lägga ner alltihop och en kapitalförstöring utan motstycke tar sin början med avslutning 1967, linje 700 redan 1962, och för säkerhets skull uppbränning av de bara 15-21 år nya mustangerna 1968.

En av de två finns bevarade och har sen denna bild med sin 50-talsfärgsättning upprustats till körbart skick = Välkommen tillbaka till 7an anytime possible!?:
http://lyttonspccs.homestead.com/files/pcc11mkp1.jpg

Nu är det ingen idé att gråta över spilld mjölk utan vi blickar framåt och tar vid -med ett mycket långt 43 årigt glapp- där detta nya spår var en mycket troligen framtid, det enda som saknades var det där sista modet att säja Ja till inköp av ytterligare 98 st likadana "Pcc´s" eller....
---
-2010 är det fr o m 21 augusti som gäller: www.ss.se

Ett nytt spår....

Följ oss
Följ oss på twitter Gå med i YIMBY:s facebook-grupp Prenumerera på yimby:s RSS-feed

Om du stöder våra idéer, kom med bland YIMBY Uppsala:s medlemmar. Det tar bara ett par minuter och kostar inget.

YIMBY UPPSALA PÅ TWITTER
 Twitter
 
...

OM YIMBY
YIMBY Uppsala är ett partipolitiskt obundet nätverk öppet för alla stadsvänner.

Vi vill att Uppsala ska fortsätta växa och utvecklas, och vi vill att staden ska växa på rätt sätt. Vi vill ha mer tät blandstad - inte gles bilstad. Vi vill ha fler dynamiska levande stadsmiljöer - inte isolerade bostadsområden.

Vi vill att Uppsala ska bli en riktig storstad som lockar fler studenter, turister och företag. Vi vill ha en storstad med levande kultur, framstående forskning och ett aktivt idrottsliv. Vi vill ha en levande stad för alla människor.

Tät blandstad är oerhört attraktivt. Den ger ökad ekonomisk dynamik, den är gång-, cykel- och kollektivtrafikvänlig, den ger minskad bilism och den skyddar naturmark på landet från exploatering.

Trots det fortsätter man bygga likformiga, glesa och trista bostadsöar som ökar bilanvändningen. Det är något som är fel.

När vi ser planer på en ny stadsdel på den outnyttjade ängen utanför fönstret skriver vi inte protestlistor för att stoppa bygget.

När vi ser planer på ett nytt höghus i kvarteret skriver vi inte arga insändare till lokaltidningen om hur hemskt det är.

Istället blir vi glada över att få fler grannar, mer utbud och mer av den stad som vi vill bo i.

YIMBY kämpar för den urbana stadens upprättelse. Sluta bygga bostadsområden och förorter! Bygg stad istället.

Mer information om oss
Gå med

ANDRA BLOGGAR
Andra YIMBY-nätverk:
YIMBY Stockholm
YIMBY Göteborg

YIMBY Norge

Andra bloggar:
Betongelit
Bios Politikos
Chief Rocka
God Bostad
G-svampen
Jerker Söderlind
Linköpingsvisioner
Ljungbergs Blogg
MalmöStockholm
Operation Karlstad
Självgod och bitter
Storstad Linköping
Tidsskriften Arkitektur
Urban Dynamic Planing Forum
Urbanisma

Observera att länkade bloggar inte har någon koppling till YIMBY utan endast är länkade då de ofta har intressanta inlägg om stadsbyggnadsfrågor och/eller arkitektur.